Програмата на Ловешкия театър за март 2024 г. е съобразена с две дати – с Националния празник Трети март и с Международния ден на театъра – 27 март.  

Националният празник ще бъде почетен с „Илинден“ на режисьора Биляна Петрова с участието на Иван Юруков. Спектакълът ще се играе на 06.03. от 19.00 ч. Това е разказ за революционера Гоце Делчев, който подготвя Илинденско-преображенското въстание през 1903 г., когато Македония все още стене под турско робство. Бурни и жестоки времена, когато смелият Гоце си спечелва името „Канатлъ шейтан“ – Хвъркатият дявол. Използвани са текстове на П. Яворов и Д. Талев.

Драматичен театър – Ловеч, ще отбележи Международния ден на театъра – 27 март, с поредица събития. През деня ще проведат Отворени врати в театъра, като посетителите ще могат да разгледат изложба, посветена на патрона на театъра Борис Луканов (1936 – 2023). Ще бъдат представени фотоси, афиши и други свидетелства за творчеството на актьора. В двете зали на театъра ще се прожектират видеофилми по темата. Вечерта на 27 март от 19:00 ч. ще бъде представен спектакълът “В полите на Витоша” от П. Яворов, реж. Крис Шарков.

Денят е натоварен с още едно вълнение, тъй като вечерта в столицата ще бъдат обявени наградите „Икар“. Ловешкият театър има номинация за водеща мъжка роля в лицето на  Пенко Господинов за ролята на Иполит Матвеевич Воробянинов в „Седемте стола“ по Иля Илф и Евгений Петров, реж. Дамян Тенев. Самият спектакъл може да се види в Ловеч на 13 март, както и в София на 23 март в Сатиричния театър в рамките на   ХIX издание на Софийския театрален салон. На 27 март 2024 г. наградите на Съюза на артистите в България за сценични изкуства ще бъдат връчени за юбилейния 50-и път.

Желаем успех на номинирания проф. Пенко Господинов!

В програмата продължават да са хитовите заглавия “Българи от старо време” и “Службогонци”  с Николай Урумов  и „Звездното дете“ с Деян Жеков, с които театърът гастролира в страната. Представления ще има във Варна, София, Габрово, Монтана, Тетевен, Павел Баня, Бусманци. (За подробности виж афиша Програма | Драматичен Театър – Ловеч (dtlovech.com))

През целия месец март има голямо намаление на цената на билети в Ловеч. За всички спектакли на театъра ще важи най-ниската ценова тарифа от 12 лева.