По системата за ранно предупреждение и оповестяване (СРПО) от ОЦ на РДПБЗН в Ловеч в 08:55 часа на 13.04.2022 г., чрез Единния европейски номер за спешни повиквания 112, е получен сигнал за авария на територията на „Мелта-90” АД. Установено е, че има изтичане на амоняк от съоръжение на хладилната инсталация. Аварийната група от “Мелта-90” АД бе на мястото на произшествието, но не е успяла да отстрани повредата. Пострадали са двама работника. Облакът от амоняк се движи с ниска скорост в посока изток. Обгазена е цялата територия на обекта и част от квартала, намиращ се в съседство на обекта. Хората от обгазения район са в паника, част от тях напускат жилищата си, други се прибират в къщи, като затварят врати, прозорци и уплътняват отвори.

Кметът на общината разпореди ранно предупреждение и оповестяване на общинско ниво. Дежурният служител в Оперативния център на РДПБЗН-Ловеч чрез системата за ранно предупреждение и оповестяване по заповед на директора на РДПБЗН-Ловеч оповести Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия на община Ловеч, основните съставните части на Единната спасителна система (ЕСС), доброволното формирование за защита при бедствия на община Ловеч. Щабът се събра на работното си място в Община Ловеч в 10.00 часа и взе мерки за овладяване на ситуацията.

Така протече щабната тренировка в изпълнение на плана за защита при бедствия на Община Ловеч, която се проведе на 13 април. Целта бе повишаване подготовката на членовете на Щаба, подобряване взаимодействието и координацията между органите за управление и силите на ЕСС, участващи в провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи. Набелязани бяха мерки за подобряване на планирането на защита на населението при бедствия.

Тренировката се водеше от зам.-кмета Даниел Колев, участваха членове на щаба, експерти от общинската администрация и екип от Доброволно формирование – общо 16 участници.