В края на изминалата седмица в курорта Рибарица се проведе четвъртото заседание на Постоянната комисията по здравеопазване (ПКЗ) на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). То бе открито от д-р Дарин Димитров – председател на ПКЗ, а след него приветствие отправи кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева.

Д-р Димитров запозна членовете на комисията с резултатите от проведената среща между представители на УС на НСОРБ и Министерство на здравеопазването, след което дискусията продължи по установения дневен ред. Бяха обсъдени темите: Мястото на дългосрочната грижа и палиативните грижи в общинското здравеопазване; Дефицит от медицински специалисти в общинското здравеопазване – как да ги привлечем и задържим? Предложения за промяна в нормативната уредба и добри практики от общините; Видове механизми на заплащане на изпълнителите на медицински услуги и стимулите, които пораждат и др.

Д-р Бояджиева взе участие по темата – Предложения за разработване на стратегия за общинското здравеопазване и даде информация относно – какво ще представлява тази стратегия и защо е необходима. Тя представи съответните приоритети, цели и мерки, както и някои от очакваните резултати от тяхното изпълнение, а именно: Утвърждаване на социалната ориентация в здравеопазването като гаранция за общодостъпност и качество на медицинската помощ, подобряване на здравното обслужване и осигуряване на здравеопазване в общините, създаване на условия за надеждна профилактика на заболяванията, водещи до най-големи обществени загуби и други. Кметът на Тетевен проведе разговор с д-р Димитър Петров – подуправител на НЗОК, с който обсъдиха начините на финансиране на общинските болници.

Участниците в заседанието разгледаха всички поставени теми, подложиха на дискусия възникналите въпроси и проблеми, за да бъдат избрани оптималните възможни начини за тяхното решаване. В края на срещата представителите на комисията споделиха своите впечатления от невероятната природа и красота на курорта Рибарица.