znanie512131Българският център за нестопанско право и Фондация „ПАЦЕП“, в партньорство със сдружение „Знание“ Ловеч, организираха среща на тема: Стратегията за подкрепа на развитието на гражданските организации за периода 2012 – 2015възможности и предизвикателства“.

 Водещите на срещата представиха Стратегията за подпомагане развитието на гражданските организации – 2012 -2015 и мерките по Плана за нейното прилагане.

 На срещата присъстваха неправителствени организации от Северозападен район за планиране – предимно от Плевен, Ловеч, Троян и Априлци. znanie512132След представянето на стратегията участниците бяха разделени в две работни групи и изказаха мнения по отношение на ситуацията в НПО сектора, политиките за насърчаване на неправителствените организации на местно ниво, различни административни спънки  и идеи за преодоляване на проблемите.

Бяха обсъдени положителните страни и въпросителните за евентуалната промяна в регистрацията на НПО и преминаването й от Централния Регистър в Министерство на правосъдието към Агенция по вписванията. Участниците дискутираха и визията за създаване на Механизъм за финансиране на гражданския сектор и консултативен орган на НПО на национално ниво.

znanie512133Едно от предизвикателствата пред развитието на гражданските организации, посочени от участниците в срещата беше активността и включването на доброволци в дейности на НПО, като приемането на закон за доброволчеството би помогнало това да се случи по-бързо и по-добре.

Допълнително участниците бяха поканени да се включат в инициатива за събиране на информация за успешни практики на участие на НПО в процеса на вземане на решения в социалната сфера (разбирана в широк смисъл – образование, социални политики, здравеопазване и др. подобни).  Това е начин успешните  партньорства да  бъдат популяризирани по подходящ начин на Информационния портал за НПО в България (www.ngobg.info) или включени в сборник „Мостове – партньорство в стратегии и действия“.