Йонка Джабарска, координатор

Със заключително събитие на 17 ноември 2022 г. приключиха дейностите по проект „Кариерен компас – посока Брага“ в Професионална гимназия по механоелектротехника в Ловеч. Проектът е осъществен в периода септември 2021 г. – ноември 2022 г. от ПГМЕТ с партньор Bragamob – компания за мобилност от Брага, Португалия.

Това е първият от планираните седем проекта след спечелената от училището акредитация, гарантираща участието на гимназията в програма „Еразъм +“ и реализиране на мобилности в областта на професионалното образование и обучение.

На събитието присъстваха инж.  Светослав Славчев – областен управител, Венцислав Христов – заместник- кмет на Община Ловеч, Иваничка Буровска – и.д. началник на РУО – Ловеч,  Страцимир Петков – председател на общинска комисия по образование, култура, спорт, децата, младежта и НПО, както и учители и ученици.

Координаторът на проекта Йонка Джабарска направи обзор на осъществените дейности и на успехите, постигнати от ползвателите. Проектът е насочен към повишаване на професионалните знания и умения на учениците чрез работа в реална работна среда, както и квалификацията и компетенциите на педагогическите специалисти чрез професионални посещения и семинари.

След проведен подбор в няколко етапа – по документи, изпит за определяне нивото на професионални знания и владеене на английски език, както и интервю пред комисия, бяха избрани 18 ученици от направление „Автотранспорт“. В продължение на няколко месеца с тях е проведена допълнителна професионална, културна и онлайн езикова подготовка.

По проекта са осъществени две мобилности в гр. Брага, Португалия – за 18 ученици с две придружаващи лица в рамките на 15 дни и за 6 педагогически специалисти с продължителност 8 дни.

Отзивите на учениците за работата им в специализираните сервизи и фирми, кадри от самата им дейност и  културните визити, както и професионалните посещения на групата учители от гимназията са събрани във филм, който бе представен пред гостите на събитието.

Инж. Ирина Стоенчева, директор на гимназията и ръководител на проекта, сподели впечатления и добри практики от проведените визити в португалските професионални училища и срещи с техните директори.

Дванадесетокласниците Петър Петров и Валентин Йочев разказаха за организацията и начина на работа в автосервизите, в които са провели своя стаж, за емоциите и вълненията си по време на културните посещения, отговаряха на въпроси, зададени от присъстващите.

Събитието завърши с връчване на сертификати за работа от приемащите организации, както и сертификат Europass мобилност, който валидира и дава възможност на учениците да докажат придобитите квалификации и умения в цяла Европа.  Всички присъстващи получиха подаръци под формата на рекламни материали, брандирани с логото на проекта.