На 22.07.17 г. се проведе 12-ти ежегоден събор “По река Чернялка”, съобщи  Драгомир Георгиев, секретар на НЧ “Напредък – 1920 г.” в с.Баховица, община Ловеч. Тази година събитието  се проведе в село Николаево. На събора присъстваха около 250-300 гости. Всички самодейци от селата се изявяват с кратка програма. Сред атракциите бе приготвянето на деликатес за всички гости – традиционна боб чорба.

До участниците беше изпратен поздравителен адрес от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. В него се казва:  „Вашият празник може да се оприличи на дълбок карстов извор, от който бълбука народната мелодия. Тя идва от дълбоките недра на родния фолклор, преминала е през безброй прегради и пропасти, за да стигне до нас със силата на автентичното изкуство.“
В  събитието се включиха селата по течението на реката  – Баховица, Николаево, Ласкар, Ралево, Горталово, Къртожабене, Търнене. Любопитен факт е, че реката води началото си от извор в местността Чернялка в землището на с.Баховица. Има още няколко притока по течението, като накрая Чернялка се влива в река Вит.

Основоположник на събора е Баховица. Преди 12 г. баховския кмет и бившата секретарка на читалището са обиколили всичките села по поречието и са решили единодушно да се провежда събор в края на юли. Мотото на събора е „Приятелство, песни, веселие“.