„Преди 145 години тук бе заловен, за да остане безсмъртен, Апостола на свободата… Поклон!“ Това написа в книгата за посетители от името на признателните граждани кметът на Ловеч Корнелия Маринова на 27 декември – денят, в който преди 145 години в ранни зори бе заловен Васил Левски в Къкринското ханче.
За първи път датата се отбелязва с гражданско поклонение първо в местността Пази мост, а после и в ханчето в село Къкрина, община Ловеч. Поводът бе 145 години от събитието, дало начало на разправата на османската империя с революционера Васил Левски.
На Пази мост гражданите изслушаха разказ за срещата на Апостола с турските заптиета, станала в следобедните часове на 26 декември 1872 г. Призори на следващия ден Левски е заловен при опит за бягство от обкръженото със заптиета Къкринско ханче. Подробен разказ за събитието бе изслушан от присъстващите. На мястото, където раненият Апостол на свободата е арестуван, има паметна плоча. Върху нея днес бяха положени цветя и венци. Цветя бяха положени и на Пази мост. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на великия син на България.
В поклонението участваха кметът Корнелия Маринова, заместник-кметът Даниел Колев и секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, директорът на музея Капка Кузманова, членове регионалния клуб „Васил Левски“ при Национално дружество „Традиция“, доброволци от Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“, граждани, деца.
На финала към присъстващите бе отправена покана да участват в събитията в Къкрина на 19 февруари 2018 г., когато ще има и историческа възстановка с участие на регионални клубове при Национално дружество „Традиция“.