lovechobshtina103121Приключи работата по проекта „Повишаване на квалификацията на служителите в община Ловеч“. Това съобщи на заключителна пресконференция на 14 май неговият ръководител Румен Ралчев. Той представи извършените дейности и постигнатите резултати по индикатори.

На 29 май 2013 г. между Министерство на финансите, Управляващ орган на Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК) – Дирекция „Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд и Община Ловеч бе сключен Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №А12-22-98/29.05.2013 г. за проект „Повишаване на квалификацията на служителите в Община Ловеч”, финансиран по Приоритетна ос ІІ „Управление на човешките ресурси”, Подприоритет 2.2. „Компетентна и ефективна държавна администрация”, Бюджетна линия BG051PO002/12/2.2-07.

Бюджетът на проект „Повишаване на квалификацията на служителите в Община Ловеч”, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд е 72 562,22 лв., като периодът на неговото изпълнение е 12 месеца от 29 май 2013 г. до 29 май 2014 г..

Общата цел на проекта е Повишаване на капацитета на служителите в Общинска администрация – Ловеч.

Специфичните цели на проекта са свързани с:

1. Повишаване компетентността на служителите в Общинската администрация с цел подобряване на техните професионални умения и квалификации за по-доброто изпълнение на задълженията им;

2. Увеличаване ефективността на общинската администрация и достигане на по-високо административно обслужване на гражданите и бизнеса.

Общата и специфичните цели на проекта са в съответствие със стратегическата цел на ОПАК, а именно „да се подобри работата на държавната администрация за реализиране на ефективни политики, качествено обслужване на гражданите и бизнеса и създаване на условия за устойчив икономически растеж и заетост“. Целите са и в синхрон с целта на подприоритет 2.2 „Компетентна и ефективна държавна администрация“, защото тяхното постигане води до подобряване на капацитета на администрацията, което е предпоставка, както за успешното въвеждане на принципите на по-добро управление, така и за подобряване на административното обслужване.

Основните дейности на проекта са следните:

Дейност 1:          Управление на проекта. Организация на дейността на екипа. Процедури по ЗОП. Наблюдение и контрол на проектните дейности и действия за превенция на рисковете за изпълнение на проекта. Отчети. (Управление на проект)

Дейност 2:          Обучение от Каталога на ИПА за 2013 година

  • Курс: ПР-18: Практически умения за деклариране и управление на конфликт на интереси;
  • Курс:ПР-19: Форми на сътрудничество между администрацията, граждански и бизнес организации;
  • Курс: ПР-20: Етика и превенция на корупцията в държавната администрация;
  • Семинар: ПР-28: Методи и техники за прозрачна администрация;
  • Курс:СФ-13: Въведение в програмно-целево управление за общини. Идеи, намерения, перспективи, дейности и проекти;
  • Семинар: ИТО-1: Е-правителство: успешни практики и предпоставки за развитие.

Дейност 3:          Обучение по ГИС (Географски информационни системи)

  • Въвеждащо обучение в ГИС;
  • Обучение за напреднали потребители /по наличния в общината базов софтуер/;
  • Обучение за системна администрация.

Дейност 4:          Дейности за информация и публичност (Публичност)

В рамките на проекта са осъществени различни дейности за подобряване знанията на общинските служители в съответствие с техните нужди, но безспорно въвеждането на модерни технологии и тяхното прилагане е сред водещите инициативи.

В тази връзка са реализирани предварително предвидените обучения по проекта, които са дефинирани в две категории:

(1) обучения от каталога на Института по публична информация (ИПА) за 2013 г. и

(2) обучения в областта на Географските информационни системи (ГИС).

Първата категория обучения спомогна за професионалното развитие и кариера на служителите от общинска администрация – Ловеч, да повиши тяхната квалификация и компетентности за работа в условия на членство в ЕС, което допринася за утвърждаване на европейските ценности и на принципите за добра административна дейност.

Втората категория обучение – Географските информационни системи (ГИС) са от изключително значение за местната власт с разнообразното си приложение в много области от дейността на една администрация, като предоставяне на услуги, връзки с обществеността, управление и политика. Като една сред най-прогресиращите технологии в света, ГИС технологията като съвкупност от софтуер, хардуер, данни, процедури и обучени кадри дава възможност за събиране, съхраняване, актуализиране, обработка, анализ и визуализиране на пространствената (географски реферирана) информация в общинската администрация, представяна посредством карти, набори от географски данни, модели за обработка на данни и метаданни.

В по време на изпълнение на проекта са проведени, следните процедури по ЗОП:

  • „Избор на изпълнител на рекламни материали по проект „Повишаване на квалификацията на служителите в Община Ловеч“, договор №5/13.09.2013 г., изпълнено за 5026.80 лева, при предвидена стойност по бюджет – 6940.00 лева или постигната икономия от 1912.20 лева;
  • „Обучение по ГИС (Географски информационни системи“, договор № 6/ 20.12.2013 г. изпълнено за 19800.00 лева, при предвидена стойност по бюджет от 28296.00 лева или постигната икономия от 8496.00 лева.

Постигнати са очакваните резултати от изпълнението на този проект, а именно:

  • Проведени 6 обучения от Каталога на ИПА – София за 2013 г.;
  • Проведени 3 обучения по ГИС (Географски информационни системи);
  • Обучени 87 служители от Общинска администрация Ловеч, като са получени 87 удостоверения за успешно преминат курс на обучение от служителите на Община Ловеч.

По този начин проведените обучения по проекта разширяват диапазона на нови знания и компетенции на служителите в общинска администрация – Ловеч с цел по-ефективното и ефикасно обслужване на гражданите и бизнеса на територията на общината.