Сдружение “Българска национална федерация по металдетектинг” успешно приключи дейностите по проект “Гражданско участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство в областта на управлението на недвижимото културно наследство”, финансиран съгласно Договор № BG05SFOP001-2.025-0190-C01 по процедура BG05SFOP001-2.025 „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство” на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г.

ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ

  1. Проучено и анализирано е участието на гражданите при управлението на недвижимите културни ценности в България и Европейския съюз с оглед адресиране на слабости и взаимстване на добри практики. Формирани са заключения и препоръки на база анализ на общодостъпна информация по отношение на ефективността на приложимата национална политика за опазване на недвижимите културни ценности.
  2. Извършен е анализ, оценка и анкетно проучване на състоянието на Националния публичен регистър за недвижими културни ценности в България. Формулирани са препоръки за подобряване на Регистъра на недвижимите културни ценности в България.
  3. Обедининени са действията, които отделните граждани и организации предприемат за подобряване на управлението на културното наследство и за оказване на ефективно влияние за промени в сферата на културните ценности чрез провеждането на семинар и кръгла маса с всички заинтересовани страни.
  4. Проведена е информационна кампания за популяризиране сред широката общественост на резултатите от изпълнението на проекта и за повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство в сверата на недвижимите културни ценности.

ВЪЗДЕЙСТВИЯ И ЕФЕКТИ ОТ ИЗПЪЛНЕНИЯ ПРОЕКТ

  1. Повишено доверие и подобрени комуникационни канали между граждани и политици. Процесът продължава, като се очаква административните структури в областта на недвижимото културно наследство, Министерството на културата и Комисията по култура в Народното събрание на Република България да бъдат по-активни в усилията за подобряване на тази комуникация.
  2. Повишена осведоменост, по-висока гражданска ангажираност и разнообразие в приноса чрез включване на широк спектър от общността и разнообразие на гледни точки и мнения.
  3. Подобрено гражданско представителство чрез изпратените препоръки до законодателните органи относно подобряване на политиките и администрирането на недвижимите културни ценности в България.
  4. Изграждане на силна мрежа и общност: Проектът е събирателна точка за хора и различни групи със сходно мислене, което доведе до създаването на по-силна група за застъпничество в полза на законодателните предложения.
  5. След проучените добри европейски практики в сферата на опазването на недвижимото културно наследство, проектът насърчи трансграничното сътрудничество и диалога между местните експерти и техните европейски колеги и съмишленици.