lovechobshtina103121Не съм родена в Ловеч, а в Пловдив.

До 5 годишна съм живяла в гр. Троян. По желание на родителите ми, сме дошли в гр. Ловеч и ето, вече 34 години живея там. На 39 години съм и имам съпруг и две деца.

Бях убедена, че животът в този малък град е хубав, интересен и спокоен, но преди няколко години започнах да си мисля, че мястото на децата ми не е тук. 15 години откакто завърших висшето си образование все още се опитвам да вярвам, че нещата за мен и семейството ми ще се променят.

Миналия месец, когато най-неочаквано останах без работа надеждата се изпари.

Бихте казали “Какво от това?, на всекиго се случва! Млада си, с образование, със стаж. Ще си намериш друга работа!”

Мина месец.

Предвид, че бях на работа, която ме запозна с много институции, разбрах, че намирането на работа, в град като нашия, не е никак лесно.

От първо лице мога да кажа, че млади семейства с деца изобщо не са желани тук.

В средата на 2014г. всяка сутрин се събуждам с мисълта “Защо ми трябваше да оставам в Ловеч? Или изобщо в България? Нищо не се случва. Никой не прави така, че младите хора да останат и да живеят тук достойно.”

Обидена съм на хората, от които зависи живота тук и бих направила всичко възможно, за да предпазя децата си, да не допускат моята грешка.

Сигурна съм, че навсякъде другаде по света ще са по-желани и уважавани от тук, на родното им място.

Обръщам се с призив към младите тук, в Ловеч:

Намерете пътя си на друго място. Тук не сте желани, нямат нужда от вас, не можете да сте полезни с нищо. Родителите ви ще са по-щастливи, като знаят, че са ви изучили и възпитали като достойни хора, не просещи, работещи за жълти стотинки, а достойни!

Стягайте куфарите и забравете за Ловеч!

Докато не го осъзнаете, Ловеч бавно ще загива, а вие, с намерението да спасите децата си от този ад-също.

 

От една майка

31 коментара

  1. Много честни, много почтени, много работливи, много доблестни, много обичащи Ловеч, а защо не усещаме тяхното присъствие в града, техния стремеж да работят за него. Аз лично познавам двама, трима. Другите в нелегалност ли сте. Под прикритие ли сте. Или е лесно тук, но в битката за бъдещето на града никакви ни няма.
    Колко инициативи имаше – хора няма, колко обществени обсъждания имаше – хора няма, колко различни кампании имаше – хора няма. Къде сте честните, почтените, доблестните, обичащите Ловеч ловчалии?

    1. Знаеш ли защо е така?Защото мъркачите,кусурджийте,неудачните мързели и всезнайковци са много повече от доблестните хора,които се опитват да подобрят положението им.
      Дребен пример за това – “градът е мръсен,отънал в найлонови пликчета,хартии,бутилки и чашки от кафе или чай,водоприемните шахти са затлачени…”Добре де,това чудо тридесетината работници по чистотата ли го правят,те ли изхвърлят по тротоари и улици,по градинки и алеи пликчета,хартии и стари вестници?Те ли изпотрошиха белите кошчета за смет по алеята “Баш бунар”?!Няма да е чист града и водите,помъкнали изхвърлените по улиците боклуци ,ще затлачват с тях шахтите.Невъзможно е 30 човека да чистят боклуците на 3 000.Всички потрошени кошчета по алеята”Баш бенар”са сменени с нови от неделя – 13 юли т.г.Тичайте натам недоволни мъркачи и пак ги наритайте и намачкайте.Хубавото и чистото явно ви дразни.То не ви приляга.

    2. Сега остава кметът най-после да се вслуша в думите на един мързелив мрънкач и неудачник и да смени изгорелите осветителни тела по алеята. Вече повече от три месеца не само пиша тук, но и пред действащ депутат публично го помолих да го направи. Нали, драги анонимен, не смяташ, че е моя работа да извърша ремонта? Защото от писанието ти останах с впечатление, че спасяването на давещите есе е дело на самите давещи се, а доблестните рицари са само за пи ара накрая.

  2. От РАБОТЛИЙСКИ
    Ето,доволен съм,че провокирах мислещите хора,които остават и искат да работят тук в града,в България,за да променят статуквото.Много правилно пише Катя Колева – промяната трябва да започне от “мръсните думички” – политика и политик.Не съм по себеизтъкването и затова няма да споделя на кого и как съм помагал.За мен е важно,че съм могъл да го направя и че те го помнят.Както казах,аз също вярвам,че в града остават честни и доблестни хора и точно те дават добрия пример,въпреки трудностите.И аз съм започвал от нулата и зная добре как е.И мен са ме дразнели и ме дразнят опашките от възрастни хора,пенсионери,които чакат премръзнали в зимата пред уютната сграда на РУ”Социално осигуряване”.Но както казах ,бягството не е решение.Вижте добре как го е написала Катя Колева.Кои са пригодни да работят в чужбина и какво се случва с неадаптивните хора.Разберете какво се случва с поколенията тук.Тези,които построиха България остават и блъскат с мизерни заплати или пенсии.А младите,разбира се с изключения,които само потвърждават правилото,напускат – отломка нищожна от винаги храбър народ – МЪЧЕНИК,загубени във вихъра на чуждоземния посткапитализам.Подарената отвън свобода горчи.Кога ще го разберем ?

    1. Тук , са останали само-неадаптивни,непригодни, мързеливи ….??? Като свършат и те – ??? КОЙ ЩЕ ВИ РОБУВА – за -жълти стотинки !!! И ЩЕ ВИ ПРАВИ – ПАЧКИТЕ ….???

  3. Не знам защо много българи продължават да вярват, че в чужбина всичко ще им е наред. Да, ще си намерят работа по-лесно може би, но каква – да мият коли, чинии или детски дупета? Да, за такава работа ще получават достатъчно пари за нормален живот, но дали ще са удовлетворени? А в същото време в БГ ще чакаме да дойде някой от някъде “да ни оправи”, защото младите хора масово избират по-лесния път – чужбина. Но и там са нужни дебели връзки или дебели портомонета /най-добре и двете/, за да си някой. Затова, млади хора, не хленчете, ами направете нещо за сбе си и за страната си! Започнете от политиката /може да е мръсна дума за повечето от нас/, защото оттам започват и там свършват всичките ни беди.

    1. Затова, за да не мият дупета, а и да не лижат гъзовете на бейовете в Ловеч, децата трябва да получат добро и конкурентно образование и да работят качествено в чужбина. Правете разлика между гастербайтер и образован млад специалист.

  4. Ми кажи на кого помогна -що не откриеш -ФОНДАЦИЯ ? -ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ -??? -РАБОТЕЩИ,МОЖЕЩИ ,ЗНАЕЩИ !!! ИДИ ПРИ -к МЕТА И РАБОТЕТЕ – НЕЩО ??? – ДА НАМЕРИТЕ РАБОТА НА МЪРЗЕЛИВИТЕ !!! НЕЩАСТНИКО !!! ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ ИМА ХОРА ,КОИТО БЛЪСКАТ КАТО – ЖИВОТНИ ЗА- 300-350 лв-И ТО ПО 12-13 -14 ЧАСА !!! ТИ СИГУРНО ЗНАЕШ -МИШОК !!! НЕ ДРАЗНИ ЧЕСТНИТЕ ХОРА, ОСТАНАЛИ В ГРАДА – С ТЪПИТЕ СИ ИЗКАЗВАНИЯ !!! НАДЯВАМ СЕ ТУК ДА СА ОСТАНАЛИ ОЩЕ ДОБЛЕСТНИ ,ЧЕСТНИ ХОРА И ДА ЗАПОЧНАТ ДА – ПИШАТ !!! И НЕ САМО ДА ПИШАТ – А И ДА РАБОТЯТ – ПРОТИВ ВСИЧКИ ТВОИ – СЕБЕПОДОБНИ БОКЛУЦИ !!!

  5. Лесно е да бягаш, трудното е да останеш. Хората на запад са добре, защото така са си го направили, а не са емигрирали в щатите да мият чинии и да берат ягоди. Аз съм тук, за да остана и да направя нещо за страната си. На който не му стиска – бяга

    1. Доста глупаво и грешно клише. Сериозно ли смяташ, че е лесно да напуснеш родно място в търсене на по-добър живот? Колко пъти си го правила, за да смяташ така?

    2. Явно не е трудно да зарежеш род и родина, ако е много трудно защо изчезнаха над 3милиона навън и продължават? Остани и създавай, не бягай за да обречеш дома си на разруха, за да чистиш чужда къща. Напуснах си родното място, за да дойда тук и да правя нещо.
      Под достойнството на всеки Българин трябва да е мрънкането и хленченето, вайкането и тюхкането. Колко тежко живеем, каква корупция има, колко са ни малки заплатите…..
      Търпим си пиявиците, плащаме им вересиите, после мрънкаме колко гадно ни е положението.
      Нека е глупаво клишето, а вие изберете “трудния” път на бягството – като много други. Аз няма да го последвам и да оставя родината си на лешоядите.
      Другото Катя Колева го е казала

  6. Отговарям веднага.Безпаралийски и безпартийски съм.Но съм работлийски.Работейки успявам да свържа”двата края”.Не казвам,че е лесно,но казвам че е възможно,ако го искаш и ако помислиш как.Познавам немалко хора,които успяват и без да крадат.Опитвам се дори да помагам на неуспелите,доколкото мога.Но не мога да приема твърдението,че всички успели хора в града са крадци.Те просто мислят,рискуват разумно,работят и печелят.Бягството не е спасение или поне не е спасение за дълго.Има не малко примери на завърнали се от чужбина
    “печалбари”,които не са спечелили нищо,освен стреса от поредно доказаната тяхна лична невъзможност да се адаптират.

  7. Нормално е да има различни мнения и позиции според обстоятелствата в които те поставя живота. Всеки знае себе си бе. Какво, ще ми казва този или онзи как и къде да живея? Ако не се чувствам добре в тоя еснасфски град пълен с злобни и егоистични хора, крадливи властолюбци и страхливи граждани, ще бягам, та ако ще с лайняно въже да ме вържат. Разберете, че или човек трябва да се изнесе от този град и държава и да започне живота си на друго място или трябва ВОЙНА. Стига с разните там тихи преходи и мирни протести.

  8. Гадно и унизително е да останеш без работа.Но в много случай останалите сами са си виновни.Сблъсквал съм се с новоназначени млади хора със самочуствие и претенции космически,преди да са направили име и да са навлезли в работата-

  9. Много правилен призив за човек с такива разбирания и мироглед.Ако всички българи и в частност Ловчанци са като вас,то тогава наистина Ловеч и България ще се оправят само когато всички вие се изнесете в Швейцария.
    Но тогава горко й на хубавата държава…Швейцария.Хайде,събирайте куфарите и се изнасяйте.Зарежете държавата си , мързели – неудачници.Щом не можете да работите тук,питайте се как ще работите там.Бананите не падат ,ако не разтърсиш дървото,освен,
    ако вече са гнили.Вървете и чакайте там докато някой друг/но не вие самите/ се преборят тук и ви подготвят меките постелки.И тогава ще се върнете,нали,и без капка срам!Докога ще ни призовавате да очакваме свободата си на чужди щикове?Но такива месии като вас така са свикнали.Не ви осъждам,че така мислите.Това е ваше право. Толкова можете.Осъждам ви за това,че призовавате всички други да мислят и действат като вас.Не ме учудва и факта ,че публикувате в този сайт.Та това е неговото/на сайта/”символ верую”-“Ловеч е най-тъпия град”.Но ,както виждате, в Плевен ,Варна и другаде не е по-добре. Държавата ни,градът ни,ще са такива,каквито си ги направим.Но не от Швейцария,а от тук – от България.

    1. Тъпо.

    2. Ти да не си живял в Швейцария,София , Варна … ? Ти – за разлика от всички – МЪРЗЕЛИВИ – БЪЛГАРИ – КАЖИ ,- КАК ПРЕУСПЯВАШ – КАКВО РАБОТИШ ? – ЯВНО СИ -ПАРТИЙСКИ,ПАРАЛИЙСКИ … ИЛИ ДРУГ – БОКЛУК !!!

    3. Author

      Уважаеми, тесногръдието, характерно за една не малка част от населяващи територията на Ловеч, не бива да ви пречи да отворите очите си. Както пределно ясно се вижда, това писмо е подписано от майка, с която се срещнах, преди да публикувам нейното мнение.
      Обясних, че не го споделям по никакъв начин, но “Ловеч днес” е свободна медия и публикува мнението на хората, имащи такова.
      Много тесногръдо и манипулативно е да свързване мнението на една жена с позицията на сайта, както и с моята лична.
      Ако за мен, като човек, Ловеч беше най-тъпият град и всичко в него е безнадеждно, отдавна нямаше да съм тук.
      Но, аз съм тук, защото вярвам, че ние, хората живеещи точно тук, можем да си върнем града и да го направим точно такъв, какъвто желаем. И това ще стане. Скоро!
      Може би тук е удачно да спомена, че не водя лични войни с никого, дори и с вас, скрит зад анонимната ви маска.
      Аз поставям проблеми, които имат нужда от решения. Проблеми, касаещи всички ни. И това, което ме вбесява е, че на никой от вас – управляващите града, не ви пука и ви е през оная работа всичко, което не е “бизнес”.
      Но това ще се промени. Както вече споменах, СКОРО!

      Павлин Иванов

  10. Хмммм…
    Мястото и на моите деца, се оказва, не е тук. Сред бюрокрация, безразличие, деградация… Не е важно качеството, а това, кой те е родил, от кой, най-вече партизански или паралийски, род си. Не достатъчно да си най-умният, най-подготвеният, дори да го доказваш постоянно. Изборът пред дъщеря ми бе между две гимназии: едната, местна, влизаше в новините през последните години с изцепките на наркомани и продажба на наркотици, другата – със спечелени медали от международни олимпиади и високите резултати в учебния процес на своите възпитаници. Надявам се, че направи правилния, и с всички сили ще я подкрепям в нейното начинание.
    Няма значение колко си подготвен, какъв коефициент на интелигентност притежаваш, дали си учил в реномиран ВУЗ. В България, и в частност в Ловеч, можеш да се издигнеш с купена диплома, с фалшива такава или изобщо без нея. Избираме си двойкаджии за депутати, общински съветници, ръководители. Имаме си хора с етнически правилен произход, но с “вишо” от Куртово Койнаре, които заемат подарени постове от издигнали се вече подобни “велможи”, все едно още живеем в Средновековието… И смятаме, очаквайки чудото, че всичко това е в реда на нещата. А чудеса, другарки и другари, не съществуват. Всяко едно безхаберие рано или късно се плаща. И нека за вашите безобразия в Ловеч не отговарят нашите деца.

    Затова и един баща се подписва под написаното по-горе.

  11. Че аз нито деца имам, нито ще излизам в майчинство някога, нито образование ми липсва, нито опит, а и не съм престарял, струва ми се. НО съм принуден да ходя да работя другаде, защото вече 10-тина години не ме искат в Ловеч, а аз напук на всичко искам да живея в родния си град. Уви….

  12. Че аз нито деца имам, нито ще излизам в майчинство някога, нито образование ми липсва, нито опит, а и не съм престарял, струва ми се. НО съм принуден да ходя да работя другаде, защото вече 10-тина години не ме искат в Ловеч, а аз напук на всичко искам да живея в родния си град. Уви….

  13. И аз не съм от Ловеч.Живяхме доста години в чужбина и от няколко месеца сме тук! В момента се сблъксвам със същия проблем.Н а същата възраст съм като авторката ,с малко дете и без работа! С образование и езици! Никой не ме иска,защото нямям опит и съм с малко дете…….Изходът не знам къде е ……..

  14. Дааа, този малък красив град е моят роден град. Вече 16 години не живея в него, именно поради тази причина го напуснах, но повярвайте ми, във Варна където съм, е същото, нищо че е голям град. Съгласна съм с вас, но бих добавила, че БЪЛГАРИЯ не ни иска! Факт!!!

Comments are closed.