Режисьорът Кристиана Бояджиева и актьори от Драматичен театър Ловеч днес представиха пред медии предстоящата премиера на най-новия си спектакъл „Дон Кихот” по романа на Мигел де Сервантес.

В Регионалния пресклуб на БТА в Ловеч творците разказаха за своите усещания на репетициите, различния поглед върху героите и мечтите, които живеят във всеки от нас.

„Идеята да пристъпим към този голям текст е да припомним на хората за това, че въображението и мечтите са нещо, което ни е дадено, не струва пари, но забравяме за него. С този спектакъл искаме да напомним на хората да си позволят да мечтаят, да дадат криле на въображението си и да видят, че светът може да бъде още по-красив. Надяваме се с повече смях да успеем да приобщим публиката към нашето виждане за Дон Кихон, Санчо Панса и за всички останали хора в и извън романа на Сервантес“, заяви Кристиана Бояджиева.

В спектакъла, всеки от артистите играе по един Дон Кихот в различен етап от живота на героя.

По думите на актьора Георги Грозев всеки носи в себе си един Дон Кихот със своя полет на въображението си, с желанието му да пребори вятърните мелници, с които се сблъсква в реалността. „В това, което е направила Кристиана като адаптация и драматизация на текста, всъщност имаме няколко донкихотовци в различните етапи, през които минава човек“, каза още Грозев, който играе 30-40 годишен Дон Кихот – възраст, в която хем си полетял, хем получаваш активно удари от съдбата. Останалите образи са по-гротескни и комични.

На въпрос дали театърът се бори с вятърни мелници и кои са те, Йордан Петков-Дуньо заяви, че най-голямата е Министерството на културата и неговият министър. По думите му, ако не се вземат решения как да се субсидират театрите и съответно заплатите на актьорите, така че да имат по-достоен живот, то през септември всички театри ще излязат на протест.

Бояджиева добави, че хората имат нужда от изкуство, което е духовната им храна, и тя и колегите й ще продължат да работят и да се борят то да съществува.

Премиерата ще се състои на 15 юни от 19:00 часа на основната сцена на театъра. В представлението зрителите ще видят Диана Спасова, Боряна Бабанова, Георги Грозев, Йордан Петков-Дуньо, Явор Костов-Яша и Янислава Линкова. Сценографията и костюмите са дело на Кирил Наумов, музиката – на Мартин Костакиев, а фотографията, плаката и мултимедията – на Драгомир Димчев.