Общинският съвет възложи на кмета на Община Ловеч да предприеме действия за премахване на поставената на паметника на Васил Левски табела след ремонта му през 2018 г. На нея са изписани освен имената на скулпторите, изградили го през 1964 г., още и на екипа, изготвил проекта за реставрация и консервация през 2017 г., на изпълнителя на СМР и на тогавашния кмет на Община Ловеч.

Табелата е поставена от дясната страна на основата на паметника, без да бъде включена в проекта за реставрация и консервация, посочват в предложението си до общинския съвет вносителите му – групата общински съветници от ПП-ДБ.

По време на дебатите съветникът Минчо Казанджиев заяви, че подобна табела е абсолютно излишна, още повече че няма решение за поставянето й, и препоръча при свалянето й да не се стигне до увреждане на монумента. Съветникът д-р Георги Митев изтъкна, че проблемът не е в плочата, а в едно име на нея и би могло само то да се премахне. Ирен Кривошиева като представител на вносителите подчерта, че става дума за грубо нарушение на Закона за културното наследство.

Паметникът на Левски е недвижима културна ценност с категория „местно значение“. При извършване на дейности по опазването му е необходима съгласувателна процедура с Националния институт за недвижимо културно наследство, каквото е извършена, без да е съгласувана въпросната табела.

Вносителите мотивират предложението си още с нагласите на обществеността по казуса. „След откриването на ремонтирания паметник тази табела и особено поставянето на името на кмета като част от текста й се получи широко обществено неодобрение и това трае и към момента. Гражданите не са съгласни името на конкретния кмет да бъде поставено на паметник, който е символ на града. Счита се, че това е в разрез с културната му стойност“, се казва още в предложението им.

Паметникът на Васил Левски е изключителна държавна собственост, като през 2012 г. е предоставен безвъзмездно за управление на Община Ловеч.

За премахването на табелата на сесията днес гласуваха 19 от общо участвали във вота 28 съветници, 9 се въздържаха.