Фиг. 1. Чуждестранни преки инвестиции в нефинансовия сектор към 31.12. в област Ловеч по години

НСИ

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор в област Ловеч към 31.12.2022 г. възлизат на 142.3 млн. евро, което е с 9.5% повече в сравнение с 2021 година.

През 2022 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността – 121.4 млн. евро, или с 4.8% повече в сравнение с предходната година. Следващ по обем на направените ПЧИ е секторът на услугите (търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство) – 16.6 млн. евро, или с 11.2% повече в сравнение с 2021 година.

През 2022 г. най-много преки чуждестранни инвестиции са направени на територията на община Ябланица.

През 2022 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката на област Ловеч са 244.9 млн. лв. и в сравнение с предходната година се увеличават с 43.7%.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор – 117.9 млн. лв., което е с 57.6% повече спрямо 2021 година. Следващ по обем на направените инвестиции за ДМА е секторът на селско, горско и рибно стопанство – 57.6 млн. лвева, като в сравнение с предходната година е регистрирано увеличение с 91.4%.

Фиг. 2. Структура на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове в област Ловеч през 2021 и 2022 година

В сектора  на услугите (търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство) през 2022 г. инвестициите в ДМА са 42.4 млн. лв., или с 12.1% повече в сравнение с 2021 година.

През 2022 г. е регистрирана промяна в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове. Относителният дял на направените инвестици за закупуване на земя нараства с 8.4 пункта в сравнение с предходната година и достига 13.1%, вложените инвестиции в други разходи нарастват с 0.8 пункта до 10.3%. Същевременно направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции намаляват с 6.1 пункта, за машини производствено оборудване и апаратура –  с 1.8 пункта, а транспортните средства с 1.3 пункта, като формират съответно 22.7, 40.8 и 13.1% от общия обем инвестиции в ДМА.

Най-значителни разходи за придобиване на дълготрайни материални активи са извършени в община Ловеч – 87.6 млн. лв., или 35.8% от общите разходи за областта. Следва община Троян с 31.0%.

 

Методологични бележки

Чуждестранна пряка инвестиция е всяко вложение, което включва дългосрочни отношения, отразяващи дълготрайния интерес на резидент на чуждестранна икономика (чуждестранен пряк инвеститор) в предприятие – резидент на българската икономика (инвестиционно предприятие). Пряката инвестиция включва както първоначалната трансакция между двата субекта, така и всички последващи трансакции между тях.

Обемът на чуждестранната пряка инвестиция в инвестиционното предприятие се определя като сума от:

  • чуждестранното участие в собствения капитал на предприятието;
  • плюс размера на непогасената към 31.12. на отчетната година част от главницата по дългосрочни и краткосрочни заеми и търговски кредити, отпуснати от чуждестранния инвеститор на инвестиционното предприятие;
  • минус размера на неизплатената към 31.12. на отчетната година част от главницата по дългосрочни и краткосрочни заеми и търговски кредити, отпуснати на чуждестранния инвеститор от инвестиционното предприятие.

Разходи за придобиване на ДМА през отчетния период включват фактически извършените

разходи за закупуване на земя и за изграждане на сгради, строителни съоръжения и конструкции чрез възлагане и по стопански начин, за доставка и монтаж на ДМА, за закупуване на машини, съоръжения, оборудване и транспортни средства, за геоложки и хидроложки проучвания, за проучвателни и проектантски работи, обслужващи строителството, и други разходи, свързани с придобиването на ДМА.

В обема на разходите за придобиване на ДМА не се включват текущите разходи по поддържане на наличните ДМА.