Фиг. 1. Издадени разрешителни за строеж на жилищни и други сгради по тримесечия в област Ловеч

През четвъртото тримесечие на 2023 г. местните администрации на територията на област Ловеч са издали разрешителни за строеж за 31 жилищни сгради с 34 жилища в тях и с 4 976 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 20 други сгради с 3 980 кв.м РЗП.

Спрямо предходното тримесечие броят на издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличава с 40.9%,  жилищата в тях – с 47.8%, а разгънатата им застроена площ – с 58.0%. Издадените разрешителни за строеж на други сгради намаляват с 28.6%, но разгънатата им застроена площ нараства със 109.4%.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 40.9%, броят на жилищата в тях – с 47.8% , докато разгънатата им застроена площ е по-малко с 25.8%. Издадените разрешителни за строеж на други сгради намаляват с 60.8%, но общата им застроена площ е с 0.8% повече.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София (столица) – 435, Пловдив – 393, и Бургас – 217. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 7 559, Пловдив – 2 702, и Варна – 1 534.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. в област Ловеч е започнал строеж на 13 жилищни сгради с по едно жилище в тях и 2 042 кв.м обща застроена площ и на 20 други сгради с 5 033 кв.м РЗП.

Спрямо предходното тримесечие се наблюдава намаление на броя на започнатите жилищни сгради с 18.8%, на жилищата в тях – с 27.8%, а общата им застроена площ – с 3.6%. Започнатите други видове сгради се увеличават с 33.3% , а общата им застроена площ – със 129.1%.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., броят на започнатите нови жилищни сгради и на жилищата в тях нарастват с 8.3%, но общата им застроена площ намалява – със 7.6%. Започнатите други сгради се увеличават над два пъти, а съответната им РЗП с над десет пъти.

Строителство на най-голям брой нови жилищни сгради е започнало в областите: Пловдив – 264, София (столица) – 226 и Бургас – 217. Най-много други сгради са започнати в областите: Стара Загора – 102, Пловдив – 91 и Пазарджик – 44.

 

Методологични бележки 

Тримесечното статистическо наблюдение за издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство осигурява информация както за издадените от местните администрации разрешителни за строеж, така и за започнатото строителство на нови сгради според техния вид и разгъната застроена площ. Тази информация може да се използва като индикатор за бъдещата активност на строителните предприятия в страната.

Видовете сгради сe посочват в съответствие с Класификацията на сградите и строителните съоръжения (КСC – 2001) и се подразделят на:

  • Жилищни – сгради, полезната площ на които в голямата си част е предназначена за жилищни цели за постоянно обитаване.
  • Нежилищни – сгради за различни нежилищни нужди, които включват:

– административни – офиси и сгради за административна дейност на ведомства и други организации и сдружения (представителни сгради – банки, пощи, правителствени сгради, сгради за конференции, конгреси, съдилища, общини);

– други сгради – всички останали видове сгради, предназначени за различни дейности: производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване (хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.).

Разгъната (обща) застроена площ на сградите е сумата  от застроените площи на всички етажи по външни измерения.