През почивните дни служители на ОД МВР-Ловеч, съвместно с представители на ДГС са извършили проверки на ловно рибарските дружинки на територията на областта, относно спазването на ЗОБВВПИ и  ЗЛОД.  В Тетевен са проверени 20 ловци от ловната дружина в с.Рибарица, в Троян са проверени общо 29 ловци от ЛРД в Шипково и Горно Трапе, в Ловеч е извършена проверка на ЛРД в Брестово, Къкприна, Хлевене и Абланица – общо 38 човека  и в Ябланица са проверени общо 9 ловци от дружинката в с. Батулци.

По време на инструктажите е акцентирано върху безопасното боравене с огнестрелното оръжие по време на лов и транспортирането му със заключващо устройство на спусковата скоба по време и след ловния излет. Нарушения не са констатирани.

Всички участници в ловните излети са тествани с техническо средство за употреба на алкохол, като единствено пробата на 53-годишен мъж от ЛРД в с.Батулци е отчела 0.65 промила алкохол в издишания въздух. Носените от лицето боеприпаси и огнестрелно оръжие са иззети по съответния ред.