iaralch904141Д-р Й. Найденов ИАРА Ловеч

Във връзка с предстоящата забрана за риболов през размножителният период на рибите ИАРА Ловеч извършва масирани проверки на водни обекти на територията на област Ловеч. Със съдействието на РУП  Ловеч е заловен М. К. от София да лови риба с хрилна мрежа във водите на р. Осъм до село Йоглав общ. Ловеч.  Нарушителят е бил подложен на наблюдение  в продължение на няколко часа  и е заловен   в момент на  изваждане на мрежата от реката. Съставени са два акта за административно нарушение – по   Закона за рибарството за риболов с мрежа  и акт съставен от полицейският инспектор по закона за ЗБЛД  за не носене на документ за самоличност. Глобата за  риболов с мрежи без съответните разрешителни е от 1500 до 3000 лв.

iaralch904145 Извършена е инспекция  на река Каменица в гр. Угърчин по  сигнал от риболовци за наличие на мъртва риба в участъка от стопанският двор до „Сярна“ пещера. По дъното на реката са открити мъртви риби от вида черна балканска мряна, скобар, кефал и уклей.

Местни жители пожелали анонимност разказват че рибата е отровена в резултат на измиване на селскостопанска техника в реката най вероятно след използването й за пролетно пръскане на посеви с препарати за растителна защита. Освен подмора на риби във реката са  плували отровени и други водни организми като  змии и жаби потвърдиха рибари.

При проверката се установи  още, че под стопанският двор директно в река Каменица е заустен канал с отпадни води.Шефът на ИАРА Ловеч Захари Велев незабавно ще уведоми експерти от РИОСВ гр. Плевен и ще проведе работна среща със стопани  обработващи земеделски земи на територията на гр. Угърчин.

iaralch904142