В Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР постъпи информация от: НИМХ-МОН и МЦ на ВВС, че за 06.05.2019 г. е обявeн „жълт“ код за значителни валежи от дъжд от 25 до 30л. на кв.м. и гръмотевични бури . На места явленията временно ще са интензивни за територията на областите: Видин, Враца, Монтана, София-град и София-област, Ловеч, Габрово, Плевен, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. Това е по информация на НИМХ-БАН и МЦ на ВВС.
Предвид гореизложеното е необходимо да бъдат взети от Ваша страна допълнителни мерки за:

1. Повишаване готовността за действие при критични ситуации и за оказване помощ на населението.
2. Привеждане в готовност техника за провеждане на неотложно аварийнио-възстановителни работи, да се уточни състава на органите за управление и силите за действие, като при необходимост се създаде организация за събиране на свободния от дежурство състав.
3. Създаване на организация при необходимост за въвеждане на плановете за действие при извънредни ситуации и привличане на техника.
4. При възникване на извънредни ситуации създаващи непосредствена заплаха за населението, инфраструктура и околната среда да се уведоми ОЦ при РДПБЗН – Ловеч.
5. Информиране на населението, чрез местните средства за масова информация за предприетите действия за ограничаване и ликвидиране на последствията.
При възникване на бедствена ситуация, своевременно да се уведомява дежурния в РД „ПБЗН”- Ловеч чрез:
Телефони: 068 620112, 068668539;
Е – mail: fscp-oc-lov@mvr.bg
Телефон оперативен дежурен – 0889402912

Допълнение:
През следващото денонощие облачността над страната ще бъде значителна. На много места ще има валежи, в Западна и Централна България интензивни и с гръмотевици. Очакват се и градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него да нахлува по-студен въздух, но в Източна България почти през целия ден той ще се задържи от юг и ще бъде умерен и силен. Минимални температури между 9° и 14°, максимални в повечето места между 17° и 22°, в София около 16°.
Над планините също облачността ще е значителна с валежи и гръмотевици. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, който вечерта ще започне да се ориентира от запад. Максимална температура на 1200 метра около 11°, на 2000 метра – около 4°.
Над Черноморието ще има разкъсвана облачност, намаляваща и до слънчево. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен южен вятър. Максимални температури на въздуха 17-22°. Температурата на морската вода е 14-15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

1 коментар

Comments are closed.