В последните дни на 2023 г., на сайта на МРРБ бе публикуван списък на одобрените проектни предложения за повишаване на енергийната ефективност на спортни и културни институции в цялата страна, финансирани по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“ от Националния план за възстановяване и устойчивост.

В списъка на одобрените проекти е проект №BG-RRP-4.020-0077 „Енергийно обновяване на сграда за обществено обслужване в областта на културата, представляваща Природонаучен музей в с. Черни Осъм, община Троян“, който е на стойност 1 046 120.00 лв., от които БФП 784 278 лв. и 261 842 лв. съфинансиране.

Дейностите, които включва проектът са: подмяна на дограма, топлоизолиране на стени, покрив и под, енергоефективно осветление и отопление, мълниезащита, фотоволтаична инсталация и слънчева колекторна инсталация и др.

Сградата включва: централно разположено входно пространство (едноетажен обем); източно от него – обем на две нива с  експозиционните зали; западно – едноетажен обем на експозиционна зала. Музеят е едно от най-атрактивните места на територията на общината, посещаван целогодишно от деца и възрастни, от гости и туристи. В него може да се види голямото разнообразие на животинския свят на Стара планина. В музея се съхраняват над 700 експоната. Изложени са над 25 вида препарирани бозайници, а разходката сред експонатите е озвучена от аудиозаписи на животински звуци. На втория етаж на диорамни витрини с големи снимки е показана средата, в която живеят бозайниците – глигани, вълци, чакали, диви котки, сърни, благородни елени, елен-лопатар и др. В стъклени витрини са изложени 11 вида риби, обитаващи река Черни Осъм, има и експонати на изчезнали видове. Посетителите могат да видят още 12 вида земноводни и 15 вида влечуги, характерни за района на Централна Стара планина. Голяма е и колекцията от насекоми. В колекцията на музея има и над 120 вида птици – обитаващи равнината, водоеми и грабливи птици.

Предвидените дейности ще допринесат за осъвременяване и модернизиране на сградата, с цел повишаване на атрактивността и туристопотока, и запазване и съхраняване на ценните експонати в нея.

През изминалата година ръководството на музея изпълни проект за осигуряване на достъпна среда до входа и в самия музей. Извършен беше и ремонт на част от експозиционните площи.

Припомняме някои моменти от историята на музея.

В далечната 1956 година младият биолог Илия Христов се завръща като учител в село Черни Осъм. Създава природолюбителски кръжок, започва проучвателска и събирателска работа, препарира птици и животни. Разположени на остъклени поставки, те пълнят коридорите на Народно основно училище „Васил Левски”. С подкрепата на неговия директор – Иван Методиев, се намират средства за строеж на музей до него. На 26 януари 1966 г., директорът праща писмо до Института по биология към Българска академия на науките. То е първото свидетелство за намеренията на училищната общност за създаване на музея. На 29 Април 1976 г. музеят е открит от тогавашния министър на народната просвета Нинчо Станев. Довършване на разширението на музея и обогатяването на музейната дейност се превръщат в едни от главните задачи на кметската власт в село Черни Осъм през десетилетието на 90-те години.