Роден е в гр. Ловеч в семейството на фармацевти. Завършва ССПУ „Христо Кърпачев” в родния си град с отличен успех през 1967 година и висше образование през 1972 г. с магистърска степен от Техническия университет – Варна по специалност „Корабостроене”.

Започва работа в новосъздадената секция по Корабна хидродинамика към Института по корабостроене – Варна. От 1973 до 1974 г. служи във Висшето военно морско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ и във Военно-техническия научно-изследователски институт към военноморските сили.

През 1975 г. завършва следдипломна квалификация в Технологическия университет в Делфт, Холандия.

 От 1976 г. до 1985 г. преминава през трите степени на научен сътрудник в Института по корабна хидродинамика – Варна, като едновременно с това се обучава като задочен аспирант в Държавния морски университет (ДМУ) в Санкт Петербург (предишен Ленинградски корабостроителен институт – ЛКИ) по специалността „Теория на кораба”.

През 1981 г. защитава докторска дисертация на тема „Влияние на клатенето на кораба и нерегулярността на вълнението върху допълнителното съпротивление на кораба”. През 1986 г. му е присъдено научното звание „Старши научен сътрудник II степен по специалност „Теория на кораба”. В периода 2003-2004 г. работи в Сингапур като старши инженер в проектантския отдел на компанията Кеппел ФЕЛС. От 2004 г. до 2006 г. работи по съвместителство като ръководител на инженерен отдел на Кипърския корабен регистър.

Проф. д-р Румен Кишев развива активна експертна и преподавателска дейност в България и в чужбина. В продължение на четири мандата е представител за Югоизточна Европа в техническия комитет по мореходност на „Международната организация на експерименталните басейни” (ITTC). Ръководил е специализациите в Центъра по хидро- и аеродинамика – Варна на студенти от Турция, Франция, Германия и Украйна по проблемите на корабната хидродинамика.

Член е на специализираните работни групи на НАТО – NATO NIAG SBDVP и NATO NG6 SG60/61 (Virtual Ships); Избран е в Научния съвет на Института по океанология „Проф. Фр. Нансен” – БАН, Варна, за периода 2016-2020 г., като представител на Центъра по хидро- и аеродинамика и участва в Съвета на специалистите по Корабостроене и морска техника в ТУ- Варна. Номиниран е за експерт на „Международната морска организация” (IMO) и е включен като експерт-оценител в международната база данни EVALINCO. Рецензент на публикации в специализираното научно списание Journal of Ocean Engineering на реномираното издателство Pergamon Press. Разработките му са свързани с решаването на приложни задачи по проектиране на корабния корпус с максимална надеждност и ефективност в реални експлоатационни условия, с изследвания в областта на океанското инженерство и възобновяемите морски енергийни източници, със създаване и използване на виртуални прототипи в корабното проектиране, както и с приложение на бордови компютърни системи за контрол на натоварването и експлоатационните качества на търговските кораби.

Има над 90 научни публикации и е ръководил или има водещо участие в около 100 научни и технически разработки. Ръководител е на повече от 30 научно-изследователски проекти, в т. ч. по линия на Еропейския съюз и по програмите на НАТО.

Проф. д-р Румен Кишев е изнасял лекции в Технологическия университет в Триест, Италия; в Истанбулския Технически Университет, Турция; в Института ANAST към Университета в Лиеж, Белгия. Преподавател във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – Варна.

От 2011 г. е ръководител на секция „Океанско инженерство, хидротехника и възобновяеми енергийни източници” в Центъра по хидро- и аеродинамика – Варна към ИМСТЦХА „Акад. А. Балевски”, БАН, зам. председател на Научния съвет. Проф. Кишев е един от водещите специалисти – експерт по мореходност на кораба и динамиката на плаващи обекти в реални морски условия.

Автор на:

Разработване на процедура за оценка на мореходността на кораба при вариантно проектиране по рнгов критерии. (1986); Изследване параметрите на носовата вълна при ход на кораба на тиха вода. (1986); Разработка на метод за оценка на заливемостта. (1996); Симулационен модел на динамиката на кораба на вълнението. (2000); Разработане на процедура за предварителна оценка работоспособността на системи за динамично позициониране. (2005); Проучване и анализ на методите за хибриден анализ на дълбоководни котвени системи. (2008); Числено моделиране и валидация на модели за обтичане на ротационото тяло в стационарен поток. (2009); Иновативни технологии за използване на ветровата и вълнова енергия в бреговата зона. (2010)