Представителите на четирите погребални агенции на територията на Община Ловеч ще имат среща с кмета на Ловеч Корнелия Маринова по тревожни проблеми за града и общината: драстичното увеличение на погребалните такси и услуги и налаганият общински монопол при изкопаването на гробни места.

Срещата е в петък, 5 март 2021, от 10 часа в Община Ловеч и ще бъде открита  за медиите. Ще имате възможност за интервюта с представители на агенциите след срещата.

По силата на промени в Наредбата за местните такси и услуги от средата на февруари жителите на Ловеч са задължени да плащат съответно за града:  534.00 лв. в обикновен гроб и такси за откупка на старо гробно място по периоди от 15 г. – 70.00 лв., което общо е почти двойно от цените до тогава. Драстично е и увеличението в селата.
Общината наложи и монопол в изкопаването на гробни места, извършван сега само от гробарите, които са на трудов и граждански договор към БД „Обреди“ гр. Ловеч. Това доведе до недоволство сред жителите на Общината заради забавяне и некачествена работа. Монополизирано от Общината е и издаването на препис-извлечение на смъртен акт, което води до излишно разкарване на гражданите и събирането на допълнителни такси.

Четирите погребални агенции – „Бета”, „Елия”, „Рая”, „Светлина” –  вече изпратиха открито писмо до кмета на Ловеч и Общинския съвет, на което все още нямат официален отговор. Те очакват на срещата в петък с кмета Маринова проблемите да бъдат обсъдени открито и компетентно и да бъдат намерени  решения, които да от полза  за жителите на Община Ловеч.

Ето и текста на отвореното писмо:

До Кмета на гр. Ловеч Госпожа Корнелия Маринова;
До Председателя на Общинския Съвет на гр. Ловеч Господин Петър Цолов Николов;
До Областния управител на гр. Ловеч Госпожа инж. Ваня Събчева;

До Главния прокурор на Република България Господин Иван Гешев;
До Окръжна прокуратура гр. Ловеч;
До Районна прокуратура гр. Ловеч;

До всички медии на територията на Република България

Уважаеми дами и господа,

Бихме искали да Ви зададем няколко въпроса, които касаят дейността на частните траурни агенции в гр. Ловеч. Готови сме да приемем в най-кратко време Вашите отговори и се надяваме на промени в Наредбата на Гробищните паркове на територията на област Ловеч.

1. Защо служителите на Траурните агенции не могат да вадят еднолично без присъствие на близък Препис – извлечение от акт за смърт (аутосъставяне), когато съответния документ се използва само и единствено за погребение или кремация (никъде в другите градове не налагат такива разпоредби само в гр. Ловеч. Ние не сме запознати с подобна наредба и не сме уведомени писмено).

В останалите населени места на Препис – извлечението от Акт за смърт се слага печат – Важи само за погребение или кремация. Възможно ли е с типова бланка – декларация служителите на частните траурни агенции да получават Преписа от акта за смърт.

  1. Защо Кметовете и кметските наместници се задължават от Таня Тинчева – директор на БД Обреди – гр. Ловеч да използват за гробоизкопаване в съответните населени места единствено и само Общински гробари, наети на трудов и граждански договор от БД Обреди – гр. Ловеч.

Цените, на които местните гробари извършват тази комплексна услуга са от 120 лв. до 160 лв.,
а цените давани от БД „Обреди“ са както следва:
– 1. Извършване на погребение в квартални и селски гробища – 180,00 лв. без ДДС – 216,00 лв с ДДС;
– 2. Товарене, разтоварване, носене на ковчег с покойник на територията на гробищния парк – 25,00 лв. без ДДС – 30,00 лв. с ДДС;
– 3. Еднократно почистване на гробно място при погребение – 15,00 лв без ДДС – 18.00 лв. с ДДС;
– 4. Обработка на тленни останки при ексхумация – 45,00 лв. без ДДС – 54,00 лв. с ДДС;
– 5. Организационно техническа услуга –  60,00 лв. без ДДС – 72,00  лв. с ДДС;
– 6. Превоз на екип до гробище, зала, хладилна камера – 20,00 лв. без ДДС – 24,00 лв. с ДДС.

Което сметнато общо за клиента е 345,00 лв. без ДДС – тоест клиента дължи на БД Обреди сумата от 414,00 лв с ДДС.
Не мислите ли за непосилни тези цени за бедните ни баби и дядовци по селата?
На какво основание са толкова завишени цените за гробоизкопаване и гробоползване?
Какво включва таксата на БД „Обреди“ от 72,00 лв с ДДС – Организационно техническа услуга?
Защо се начисляват допълнителни такси за почистване и ексхумация, след като не се извършва такава услуга в определено погребение?

  1. Задължително ли е както директора на БД „Обреди“ – Таня Тинчева е наредила на кметовете и кметските наместници да им изпращат по електронен път Препис извлеченията от Актовете за смърт, които те съставят на местно ниво?
    Задължени ли са близките на покойниците да използват техните услуги?
    На какво основание служителите на ГД ГРАО (ЕСГРАО) гр. Ловеч препоръчват и насочват близките да използват услугите на общинската агенция, като им налагат мнение, че там ще им предложат „най-ниски цени и оферти”.

    4. Защо Регистъра на погребенията се съхранява в БД „Обреди“ гр.Ловеч и БД Обреди отговаря за него. В останалите градове в България Регистрите са на разположение на гражданите и се пазят в съответната Община.
    Защо не се дава на траурните агенции по телефона час за провеждане на погребение, а близките на покойника лично трябва да отидат в сградата да си заплатят изкопаването, където се помещава БД „Обреди“?

    5. Защо БД „Обреди“ не допуска служители на частни траурни агенции да извършват граждански ритуали в ритуалните зали на територията на гр. Ловеч (залата в Дом на Покойника в ЦГК „Скобелево” и залата в Клуб на пенсионера до комплекс Космос).

Близките са гласували доверие на Траурният агент и държат лично той да изнесе Прощалното слово, а г-жа Тинчева отказва достъп на Траурния агент да присъства в залата. Нарушава гражданските ни права!

С уважение:

Траурна агенция „Бета” гр. Ловеч, ул. „Цачо Шишков” №38, тел: 0886 38 60 60, Петя Бошнякова,
Траурна агенция „Елия” гр. Ловеч, ул. „Тодор Каблешков” №15, тел: 0877 04 02 04, Елица Пенчева,
Траурна агенция „Рая” гр. Ловеч, ул. „Ил. Ловчански” №1а, тел: 0898 655 125, Димитринка Гечева,
Траурна агенция „Светлина” гр. Ловеч, ул. „Черно Море” №2, тел: 0888 18 18 03 Еми Асенова.

 

Желаем да се заведе с входящ номер.