Към момента са назначени всички членове на секционни комисии, като единствено за подвижните секции и ковид отделенията не са назначени. Там тепърва ще се правят консултации. 2200 са назначените членове на СИК-ве в 11 МИР Ловеч, няма незапълнени комисии. Общо секционните избирателни комисии в региона засега са 284, като в 176 от тях ще може да се гласува и машинно. Трябва да има машина навсякъде, където в секция има над 300 избиратели. Това каза Председателя на РИК Ловеч Валентина Недялкова.

Очаквам да имаме проблеми. През тази година, подхода при назначаването избирателни комисии беше малко по-различен, каза Недялкова. Всичките комисии, не знам дали сте забелязали, са много големи 7 или 9 члена. По-малки са единствено комисии, които ще бъдат при подвижните секции или тези в ковид отделенията. Всички други комисии са с максимален брой членове, с идеята да можем да предотвратим евентуално някакви проблеми в изборния ден. Все пак възможно е да не дойдат хора, а комисиите трябва да имат достатъчно членове за могат да работят. Макар и да не дойде един член, все пак комисиите ще могат да работят нормално.

За разлика от други избори, разбира се, в тази пандемична обстановка, имаме сериозно работа по осигуряване на безопасност, както за избирателите, така и за членовете на секционните комисии. Това след себе си води до редица други проблеми.

Например, по съвсем различен начин трябва да търсим е вариант за обучение на членовете на секционните избирателни комисии. Това, което винаги сме правили досега е обучение в зали. Нагледно обясняване, показване на машините при машинно гласуване, сега това не може да бъде направено по никакъв начин, заради ограниченията, които имаме. Така че, търсим алтернативни варианти с провеждане на онлайн обучения, с осигуряване по-голям тираж на методически указания и по-важните принципни решения на централна избирателна комисия, така че те да могат да бъдат раздадени на членовете на комисии предварително, да се запознаят подробно с правилата. Заедно с тези методически указания ще им дадем и контактите на членовете на РИК, които вече сме ги разпредели по общини, така че те да могат да задават въпроси предварително, ако има нещо неясно.

Така че, ние търсим алтернативни варианти за обучение, за осигуряване на безопасност при приемането на изборните книжа в изборната нощ. След приключване на гласуването, също ще се налага допълнително налагане на мерки. За мен това е проблема. Много по-сериозна организация трябва и много по-различна от друг път с цел да се избегнат струпване на хора, този път ние ще приемаме по графици, в които ще пристигат книжата от  комисиите от различните общини така, че максимално спокойно да протича процеса и без струпвания.

Това са проблеми, които обаче идват от обстановката, в която живеем. Това се избори, но ние на практика по същите правила живеем и в другите сфери на нашия живот. Да, това са допълнителни усилия, допълнителна организация, има известна несигурност, но трябва по някакъв начин да ги решим тези проблеми с алтернативни способи.

Относно ваксинациите на членовете на секционни комисии, Валентина Недялкова заяви, че ваксинацията като процедурата е била през общинските администрации. Още в момента на консултациите се подаваха списъците, така че процент не мога да кажа, не е голям процент при всички положения. Смени на членове на секционни комисии има все повече. От политическите партии разбирам, че мотивите са много заразени и много болни.

Относно опасността, да не бъдат сформирани комисии в ковид отделенията и подвижните секции, ако няма желаещи за членове, Председателят на РИК Ловеч заяви, че това зависи от партиите. Знаете, че членове на секционни избирателни комисии се предлагат от различните политически партии, които имат право на това. Ако се откажат, ще имаме сериозен проблем. Да,  има такава опасност, но мисля, че е твърде рано да говорим за това. Надявам се, че всички ще проявят разум и наистина, гласуването, участването в тези избори, не е нещо по-различно от всяка една друга сфера в нашия живот.

Не е по-различно от това да отидеш на работа, не е по-различно от това да отидем в училище или в магазина. Така че, нека малко по-спокойно според мен, всеки трябва да влезе в своята роля. Има и доста членове на секционни комисии, които все пак преминаха вече през ваксинация и партиите могат да използват такива.

Относно появилите се на национално ниво, опасения за забавяне при броенето и обявяване на резултатите, Валентина Недялкова каза, че със сигурност, има допълнителни действия, които ние сме длъжни да спазваме в този случай. Т.е. трябва да спазваме разстояние. Това след себе си влече по-бавно пристигане дори. Трябва да спазваме дезинфекция, така че всичко ще върви вероятно малко по-бавно, но аз не мисля, че има някакви сериозни опасения за това, че протоколите са твърде сложни.

Да протокола е голям, защото са регистрирани 30 кандидатски листи. Да, имаме преференциално гласуване, но това не е за първи път. Има доста числа, които се въвеждат – безспорно е така, в крайна сметка, трябва малко по-внимателно и все пак, касае се за едни действия като броене и като сумиране на числа. И друг път е било така, хората са изморени след края на изборния ден, но с повече усилия ще се справим.

Аз не мисля, че ще има забавяне,  ще спазим законовите срокове. Да, протоколите са по-големи, но пак казвам, те са по-големи, но не са много по-различна от предишни избори. Не за първи път да имаме машинно гласуване,  да, в много по-малко секция е било, но пък съгласна съм, че нанасянето в протокола, който излиза от машината в протокола на секционната избирателна комисия, но пък от друга страна имаме много по-малко действия на комисията, свързани с това, да установи дали гласа е действителни или недействителен например, при самото  отброяване на бюлетините. Така че, нещата не може да се гледат само едностранно.

При предаването на книжата в РИК, ще се влиза в сградата на Областна администрация от главният вход, а ще се излиза през друг.

Има сигнали и жалби основно за неправомерно поставяне на агитационни материали. Има за село Дерманци, за село Умаревци, за Априлци. За купуване на гласове, няма сигнали. Имаше един сигнал, който обаче беше доста неясен – просто една снимка, от някакъв чат ни беше изпратена. Но е и твърде рано на фона на цялата ситуация.