Павлин Иванов

На редакционната поща днес получих становище на предприемачи от Ловеч, относно влизането в сила на спорната Наредба Н-18. Тя стана изключително сложна, има твърде много въпроси, схеми, варианти, възникват различни казуси по прилагането й.

Промените в Наредба Н-18, по-известна като наредбата за касовите апарати, се оказаха сложна задача както за държавата, така и за бизнеса. Текстове на подзаконовия нормативен акт бяха променяни десетки пъти, но въпреки това неуредиците около въвеждането на новите изисквания продължават да тормозят фирмите с  многото неясноти, различни казуси породени от нееднозначните и не добре обмислени текстове.

Ето какво казва и ловешкия бизнес:

Наредба Н-18:

  • поставя огромен риск за сигурността на защитена информация, търговска тайна, ноу-хау, лични данни и др.;
  • предвижда налагането на прекомерни имуществени санкции и принудителни мерки (запечатване на търговски обект за срок до 30 дни), за които се допуска предварително изпълнение и които могат да причинят неплатежоспособност на всеки един търговец, особено при сезонните бизнеси;
  • ограничава модерния бизнес с изисквания за хартиени фискални бонове;
  • прави невъзможно използването на системи за цялостно управление на бизнеса (ERP системи), които имат за цел оптимизиране, контролиране и администриране на комплексни търговски или производствени процеси;
  • изисква значителни инвестиции за промяна на установени бизнес модели и процеси и специално разработени софтуери, за да се постигне някакво изпълнение на множеството неясни или неизпълними изисквания на Наредба Н-18;
  • ще доведе до преустановяване на търговската дейност на множество търговци, особено в случаите на електронни магазини;
  • ще доведе до емиграция на бизнес, търговци и електронни магазини към чужди юрисдикции, като освен допълнителни разходи за електронните магазини, ще намалеят и приходите за фиска.

 

Същевременно,

Национален организационен комитет в защита на малкия и среден бизнес в България

Подкрепен от Българската асоциация на заведенията (БАЗ), Сдружение на заведенията в България (СЗБ), Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и др. представители на малкия и среден бизнес

Обявява:

ПРОТЕСТ срещу Наредба Н-18

на 29.01.2020 г., на Площад „Народно събрание“,

със следните искания:

  • Отлагане влизането в сила на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми, касаещи прилагането й.
  • Отмяна на текстовете в Наредбата на НАП, касаещи запечатването на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта.
  • Сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, на 5%, каквато е практиката в страните – членки на Европейския съюз.

Обръщаме се за подкрепа към всички представители на малкия и среден бизнес – ядрото на българската икономика, разчитаме на Вас!