inspekciqtrud312121„Присъединете се в изграждането на култура за превенция по здравословни и безопасни условия на труд“, апелира Международната организация по труда (МОТ) по повод 28 април – Световния ден за безопасност и здраве при работа (БЗР). Целта на кампанията за 2015 г. е за пореден път да се обърне внимание в световен мащаб на необходимостта от превенция като единствения начин за предотвратяване на трудовите злополуки.

От МОТ отчитат, че въпреки бързо развиващите се технологии и модернизацията, все още милиони работещи се трудят при сериозен риск за живота и здравето си. По данни на организацията инцидентите на работното място и професионалните заболявания причиняват над 6300 смъртни случая всеки ден или 2,3 милиона годишно. Близо 2 млн. от работещите губят живота си заради професионални болести, а около 350 000 – при фатални трудови инциденти. Трудовите злополуки с нефатален край засягат над 313 милиона работници всяка година, а професионалните заболявания, които не водят до смърт, но сериозно понижават качеството на живот, още 160 млн. У нас през последните години беше отчетена тенденция към намаляване на трудовите злополуки, но през 2014 г. броят им се увеличи. По данни на НОИ през м.г. на работното място са допуснати 2359 злополуки (2264 през 2013 г.), от които 101 смъртни (72 през 2013 г.).

„Достойният труд трябва да бъде безопасен. Безопасността на работното място се гарантира от превенцията. Сред задълженията на правителство, работодатели и работници на всяка страна-членка на ЕС трябва да бъде изграждането на национална култура по БЗР“, смятат от МОТ. Изграждането на такава култура за превенция е свързано на първо място с определянето на рисковете, които могат или застрашават здравето на работниците и предприемане на мерки за минимизирането им. Законодателството на ЕС например обръща специално внимание на регулиране използването на химични вещества и смеси, с цел да осигури високи нива на защита на здравето на работниците и околната среда и евентуално минимизиране на опасността от развиване на някои добре познати професионални болести (видовете рак, които произлизат от професионалните заболявания, белодробни болести, болести на кожата, астма, и други хронични болести).

Трябва да се отчитат възрастовите особености на работната сила. По-младите работници например поемат работни ангажименти, които са с по-кратки срокове за изпълнение и много често пренебрегват основни задължения за осигуряването на безопасността си. При тях липсата на опит понякога е повод за допускане на злополуки. В същото време при по-възрастните работници точно натрупаният прекалено голям опит понякога води до подценяване на ситуацията и пренебрегване на някои основни изисквания по БЗР и крие риск за инциденти.

През миналата година Европейската комисия прие новата Стратегическата рамка за здраве и безопасност при работа 2014-2020, в която сред предизвикателствата, свързани със здравето и безопасността при работа, се открояват и демографските промени. Населението на ЕС застарява и съотношението на застаряващите работници към по-младите значително се увеличава. Адаптирането на работните места за по-възрастните работници и служители ще бъде ново предизвикателство пред работодателите.

В това голямо разнообразие от рискове е много важно работодател и работник да са наясно със своите ангажименти при осигуряване на здраве и безопасност на работното място, категорични са експертите на МОТ. Работодателят трябва да предоставя адекватна информация на работниците за рисковете на работното място, да осигурява необходимите лични предпазни средства. Той трябва да гарантира, че работниците и техните представители са консултирани, информирани и обучени по всички аспекти при осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Да създаде среда на нетърпимост към неспазване на безопасните и здравословни условия на труд от страна на работниците, които трябва да знаят, че всяко пренебрегване на правилата от тяхна страна ще води до санкции. В същото време работниците трябва да бъдат мотивирани да осигуряват своята безопасност и тази на другите около тях. Да имат възможността да откажат извършването на дейност, която нарушава изискванията по БЗР.

Ограничаване на трудовия травматизъм чрез превенция винаги е била основна цел на ИА ГИТ. Като част от изпълнението й през 2014 г. Агенцията стартира на интернет страницата си рубрика „Тежки злополуки – причини и нарушения”, която се намира в секцията „За работодатели и работещи”. Целта на рубриката е да запознае посетителите на сайта с причините и най-често допусканите нарушения, които са довели до трудови злополуки с фатален край. Така работодатели и работници имат възможност да установят дали и при тях не се допускат подобни нарушения в своята дейност и да предприемат мерки за отстраняването им.

С цел насърчаване на култура за превенция по БЗР, по проект BG051PO001-2.3.01 „Превенция за безопасност и здраве при работа”, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на Министерството на труда и социалната политика, ИА ГИТ разработи, чрез платформата OiRA, интерактивни инструменти за оценка на риска. Те могат да се използват както от български, така и от европейските работодатели. Инструментите позволяват работодателите сами, без наемане на външни консултанти, да правят задължителната по закон оценка на риска в предприятията си, както и да провеждат обучения и инструктажи на работниците и служителите си.