ООН определи темата на  Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици, през 2019 г. да е: „Здраве за правосъдието. Правосъдие за здравето“- израз на неговата решимост да засили действията и сътрудничеството между отделните институции за постигане на целта без наркотици и злоупотреба.Това  ни напомня, че докосването до наркотиците поне веднъж в живота на младия човек е сериозен повод за загриженост. Подсеща ни, че превантивната ни работа трябва да е ежедневие, за да не пропуснем мига на колебание у децата си. Наркотиците “проникват” навсякъде и никой, независимо от социалния си статус, образование, материална задоволеност или нищета, не е предпазен от сблъсък с тях.

Това е повод екип от Превантивно- информационния център /ПИЦ/ за борба с наркотичните вещества да посети ученици от 8 клас на  СУ  ”Св. Климент Охридски”, на които се представи кратък филм свързан с етапите на преминаване от  експериментиране с наркотични вещества през проблемна употреба и злоупотреба  до достигане на  зависимост към тях. Впоследствие с учениците се  проведе дискусия за това, какви са причините за първа употреба, какво се случва след нея, защо се превръща в зависимост и какво се случва с организма и здравето на човека.

В края на мероприятието експертите от ПИЦ заключиха, че учениците имат отрицателно отношение към тютюнопушенето, алкохола и наркотиците. Притежават умения за здравословен начин на живот, изключващ употребата на дрога,  умения да устояват на натиска за приемане на наркотици.