Превантивно-информационен център /ПИЦ/ за борба с наркотичните вещества към Община Ловеч организира инициатива с мото „Да спечелим един ден: заедно без цигари!”.

Мероприятието се проведе в ОУ „Васил Левски“ с ученици от 6 клас. Пред шестокласниците доброволците към ПИЦ Симона Василева и Васил Алексиев от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ пресъздадоха история за двама младежи, добри приятели с общи интереси и мечти, свързани с големи успехи в кариерата си като спортисти. Той тренира футбол, а тя волейбол. Двамата са страшни противници на тютюнопушенето, но един ден тя разбира, че нейният приятел пуши, опитва се да го разубеди и му изтъква множество причини за вредата.

Той от своя страна не обръща внимание на нейните думи и заявява, че с това вече е модерен и е част от групата на по-големите. Когато се виждат съвсем случайно след години, тя му разказва, че е успяла да сбъдне своята мечта като спортист, участва на европейски първенства и печели медали. А той й споделя, че преди време е направил грешка и е трябвало да я послуша за рисковете от тютюнопушенето, защото това е попречило на спортните му постижения да стане велик футболист на България.

Проведе се кратка дискусия с участниците по темата за вредата от тютюнопушенето. Инициативата завърши с послание „Живей без дим“, до което учениците достигнаха като решиха тематична кръстословица, подготвена от доброволците на ПИЦ.