Делото, заслугите и духът на известния български политик д-р Васил Радославов (1854 – 1929) бяха на почит вчера, 15 юли 2019 г. в родния му град Ловеч. Неговите правнуци Паоло и Микеле Джулини обзаведоха нов културно-образователен център с музейна сбирка под името “Д-р Васил Радославов”. За целта общината предостави по-рано една възрожденска къща в кв. “Вароша”, на ул. „Дойран“ № 4.

При откриването заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев сподели с представителите на фондациите “Стефан Нойков” и “Shapdiz”, инициатори за центъра, колко е важно да се знае историята и нейните видни представители.

Културно-образователният център се създава по повод 165-годишнината от рождението и 90-годишнината от кончината на видния политик, който още като младеж е сподвижник на Левски и другите революционери в Ловеч.

Освен да припомня с фотоси, предмети и видео живота и делото на д-р Васил Радославов, центърът ще бъде и културно пространство за младите хора. Има възможност за прожекции на филми, за изложби, за семинари и дискусии, подготвя се и дигитален архив.

Д-р Васил Радославов е един позабравен през десетилетията политик, но пък много интересна личност с дълга политическа кариера. За това говори проф. д.и.н. Бисер Георгиев от Шуменския университет “Епископ Константин Преславски. Той припомни, че Левски е казал именно за него: „Нас ни трябват не само хора с оръжие в ръка за да извоюват свободата, но и такива хора, които по-късно със знания и книги ще водят народа към по-добро“.

След това думата бе дадена на Паоло Джулини, правнук на д-р Васил Радославов, който на български език произнесе политическа реч в защита на либерализма, давайки съвременни примери. „Днес тук оживява един деликатен и критичен политически и исторически момент“, каза още Паоло Джулини.

На събитието присъстваха представители на ловешкия музей и библиотека, тук беше още кметът на село Чавдар, Софийско, което преди се е казвало Радославово, много учени и историци от Шуменския и Великотърновския университет. Стамат Узунов от фондация “Стефан Нойков” пък припомни, че д-р Радославов е роден точно на 15 юли (стар стил). Неговият идеал е бил “България обединена!”, бил е твърд патриот и русофоб, строител на Съвременна България.
Певецът Тодор Върбанов пък изпълни няколко стари градски песни, за да върне публиката в онази атмосфера, още повече, че д-р Радославов е обичал музиката. Още в началото молитва и водосвет отслужи отец Кънчо Кабадийски.

Следобед в Регионалната библиотека “Проф. Беню Цонев” се проведе кръгла маса на тема: „Д-р Васил Радославов – живот, борби и слава”. Водещ на форума бе проф. д.и.н. Бисер Георгиев от Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, участваха проф. д.и.н. Радослав Мишев, проф. д.и.н. Милко Палангурски и проф. д.п.н. Тодор Галунов от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, както и доц. д-р Стефан Минков и докторант Любка Найденова от Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Присъстващите зададоха и много въпроси, на които получиха отговори.

Д-р Васил Радославов е роден в Ловеч на 27 юли (нов стил) 1854 г., произхожда от будно семейство със свое място във възрожденските процеси. Участник е в национално-освободителното движение, последовател е на Васил Левски, секретар е на ловешкия революционен комитет. След Освобождението на България той получава елитно образование, прави впечатляваща професионална, обществена и политическа кариера. Многократно е народен представител и министър, а в периода 1886 – 1918 г. е три пъти министър-председател на страната, при това най-младият министър-председател. Има 40-годишен стаж в политиката, три пъти е съден и три пъти амнистиран. Починал е в нищета в германска болница.

С откриването на този център в Ловеч бе поправена една историческа несправедливост, споделиха присъстващите на събитието.