pravitelstvo2104151Правителството отпусна 324 000 лв на област Ловеч за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия. Това става ясно от Постановление на Министерски съвет от 17 април т. г. По искане на Областен управител 13 448 лв са за възстановяване сградата на Гложенския манастир. Средствата са поискани след като на 28 юли 2014 г. в резултат на интензивни валежи, съпроводени с градушка, се пропуква покривът. Създалата се бедствена ситуация предизвика затруднения за цялостното нормално функциониране на манастира и е отправено искане от Ловчанска митрополия за финансиране на ремонтните дейности.

С това постановление са одобрени и 40 434 лв за ремонт на покрива на Механа „Вароша”. Мотивирано искане е отправено още през 2012 г. Обектът е държавна собственост, намиращ се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“. Средствата са за спешен ремонт на покрива на сградата, който включва временното отстраняване на каменните плочи, ремонт на част от носещата дървена конструкция, полагане на изолиращо покритие и възстановяване на предишния вид на покрива.

Общата сума на поисканите от общините в област Ловеч средства е 269 630 лв. Най-много са одобрени за община Априлци – 173 207 лв за два обекта – за аварийно-възстановителни работи на мостово съоръжение на ул. „Вълко Йонков” в Априлци правителството отпуска 74 157 лв, а други 99 050 лв са за изграждане на подпорна стена – Злиевци и нормализиране на достъпа до централната градска част.

На община Ловеч се предоставят 21 016 лв за разплащане на разходи за спасителни и неотложни работи по време на обилен снеговалеж. 9861 лв пък отиват в община Троян – за разплащане на разходи за разчистване на улици, площади и зелени площи от паднала дървесина.

Най-много обекти ще бъдат финансирани в община Тетевен – общо 6 на стойност 65 546 лв. 24 813 лв са предназначени за възстановяване на каменен мост над р. Оселна в с. Голям извор. 6380 лв отиват за възстановяване на мост над р. Оселна , свързващ ул. „Димитър Крачунов” с махала „Рендашка” в Голям извор. Пак за възстановяване на мост над р. Оселна, но за махала „Влашка” в Голям извор правителството отпуска други 12 627 лв. За възстановяване на мост в Български извор, свързващ ул. „Димитър Крачунов” и „Дидьо Пеев” държавата предоставя 15 921 лв.

3715 лв са за възстановяване на водосток на път за махала „Бръшляница” в с. Черни Вит. За разплащане на разходи за разчистване на пътя Тетевен – кв. Полатен от свлечени земни и скални маси от дървесна растителност са предвидени 2090 лв.