serj3107131Павлин Иванов

От вчера милиони българи са в радостно вълнение! Страната вече не е същата! Възторг се сипе от Булзуджа, та чак до Евксиноград. Радостни конвулсии и паркинсон се сливат в мексиканска вълна на заветната поляна, изпълнена със „старци“ (цитирам титаничният Антон Кутев)!

Това, което касае празника на душата от 1 август и храносмилателният й тракт е намалението на цената на тока с близо 5%.

В една реклама, героиня учеше внучето си: „ Кажи баба тенкю!“ – ще го използвам в случая.  От името на целокупният български народ – ТЕНКЮ, дорогой Сергей Дмитриевич!

Не сте ме попитали защо не се радвам от добрата новина? И защо пак съм недоволен. Напоследък разбирам, че съм си изградил образа на голям недоволник, на който не мое да му се угоди и му е постоянно едно фрустрирано такова.

Та, на въпроса – защо с ирония за тока и правителството бе пич, т.е. Павлинчо?

За тези, преживели операция за отстраняване на хумористичните клетки в организма, ще обясня бавно и простичко.  Все пак не е хубаво да остават съмнения в тезите на недоволния списвач.

Тезата, която ще опитам да защитя пред будното ловешко гражданство, т.е. десетките хиляди души населяващи Предбалкана и в частност Бабаковец, Заводските и Червен бряг (защо са го кръстили така и до ден днешен само предполагам) с две думи е:

Намаляването на цената на тока по този начин е евтин популизъм. По-добре по-високи доходи, отколкото отбутване на проблемите с монополистите и ценообразуването на електроенергията за друг път.

 

protestlovech1702134Първо, нека посмятаме. Знам, че българина, респективно ловчалията разбира най-вече от пари. Следователно аргумент 1 ще бъде свързан с пари.

Ако плащате месечна сметка от 100 лева за ток, след намалението в джобчето ви ще останат цели 5 лева! Ще ме упрекнете, че пет лева са си пет лева. Така е! С тях може да се купят почти два литра бензин, 5 или 6 хляба, цяла кутия от масовите цигари, около 3 кг. захар, може да пиете около 4 кафета в някое заведение и това ще ви е бонуса за цял един месец! По този начин ще може да задоволите вашите нараснали нужди. Забравих, може да изберете само едно от изброените.

За какво няма да ви стигнат – ще ви трябват още два лева за да си купите едно пиле на грил. Няма да ви стигнат 3-5 лева за да изпратите детето или внучето на кино, за да попие култура. За да си купите нова книга, няма да ви стигнат далеч повече, но кой ли пък и чете. За килограм месо няма да стигнат пак 5 лв., но пък със спестените от тока пет лева, ще можете да си купите 4 долнокачествени батерии за апаратчето за кръвно.

Надявам се, схванахте мисълта ми – много еФтина пропаганда.

protestlovech1702131За аргумент 2 ще използвам профила на повечето хора участвали на февруарските протести в Ловеч. Повечето от тях бяха на малко над зрялата възраст. От почти всички сметки, които видях, защото хората си ги носиха, без да съм на 100% сигурен, нямаше зимна фактура над 50 лева. Статистически погледнато, избирателите на столетницата не плащат огромни сметки като стойност, но за смешно малките си пенсии, тези пари 20-50 лв. са си сериозно перо в бюджета им.

Да вземем за пример двойка пенсионери, плащащи 50 лв. за ток. С намалението, в джоба им ще останат 2.50 лв. Като ги разделим, всеки от двойката ще се обогати с 1.25 лв. (с думи – един лев и двадесет и пет стотинки!).  Какво ще прави с толкова много пари излишък месечно, дори и на киселото мляко не му е ясно.

С две думи, най-голямата група хора гласували за социалистите, ще си останат с моралното удовлетворение за победа над лошия капитализъм и с цели 2 монети месечно в джоба. Сигурно тези хора подскачат вече от щастие и се стягат да гласуват отново за БСП-то, но тяхна си работа и техен си джоб.

Аргумент 3 е свързан с монополите като цяло и в частност тези в „енергото“. Какво се промени след административното регулиране на цената надолу и за колко време? Съдържателният отговор е нищо, но за кратко!

Още много аргументи могат да се изтъкнат срещу изначало сбърканият начин на мислене на хората в ляво по отношение на днешният свят. Но някак си, не виждам смисъл. Въпрос на няколко месеца е да останат в историята, а с какво, зависи изцяло от начина им на падане.

Формално обаче, БСП изпълни обещанието си и удари монополите. Дет се вика, разгони им фамилията! Това, че полза няма, а се залага бомба, на електората 65+ му е през слуховия апарат. А от пропагандна гледна точка, мисията е изпълнена.

Само че, другарите модерни леви, не разбират, че не може да се раздава само на пролетариата, а трябва и да се бачка. Без да се краде, по възможност, разбира се.

Но да се върнем към сметките, защото с тях започнах. Обобщението е много простичко – огромната част от населението ще спести от 2 до 5 лева, но за сметка на това, вместо да се увеличат пенсиите му, на това население, ще се строи нов АЕЦ за много, много милиарди.

Иначе сделката си струва – на ви 5 лева, но няма да ме закачате да си изкараме с по-важните другари някой и друг милиард, нали? Договорилис?

 

Уважаеми ловчалии, сметнете и колко по 5 лева от спестени ви от ток пари, ще трябва да плати всеки един от вас за глобата от близо 1 000 000 лв., която нашата община дължи!  Посмятайте, ей така, за домашно.

Ще ви припомня и още нещо от далечната 1997 година. Всичките ви спестявания, мили хора, които с труд и блъскане събирахте и държахте в банките изчезнаха яко дим. Това бяха вашите пари, които вашите хора прибраха в техните си джобове, за да станат днес олигарси и едри капиталисти.

Днес ви купуват с 5 лева. Евтино, много евтино другари!

Във всичко това обаче има само един общ знаменател ..

4 коментара

  1. Это ложь всё и враньё –
    Наверху вся власть ворьё
    Кто же эту Лужу мутит,
    Воду в ступе баламутит?
    Путин мутит, мутит Путин,
    Воду в луже баламутит!
    http://www.youtube.com/watch?v=McZiFGxk0Po

  2. Господин Иванов, имате малък пропуск в сметките. Токът е намален за битовите производители, но се увеличава за бизнеса. Начукахме ли им го на богатите капиталисти, а? Мексиканските вълни от Гоце Делчев до Силистра и Малко Търново до Видин се срещат в Ловеч за едно мощно “Ура!”. И когато бизнесът калкулира новата цена в произвежданите от него продукти – изненадааааа!, би възкликнал Алф. Тогава – 10% върху киселото мляко, 10% върху хляба, 10% върху соевите кебапчета и салама, Санчо. И свобода няма, но няма да има и салам.

  3. “Когато Караян дирижира, Ешкенази свири, а Пендачанска пее, на никого и през ум не минава да каже на виртуоза: „Слез, аз да опитам.“
    …………………………………………………………..
    Намалението с 5% на тока днес не обяснява как се отразяват на цената му милиардите, хвърлени в канала на корупцията и кражбите, наречена АЕЦ Белене. Нали същите тези пенсионерио гласуваха наскоро да се развива атомна енергетика независимо от цената, двайсетина милиарда за тях бяха пари за семки, щом децата и внуците им ще ги връщат. Но виж, едното левче, спестено днес, е жизненоважно за тях. Едно кебапче, при това от соя, всеки месец…

Comments are closed.