С цел повишаване на заетостта на лицата от уязвими групи на пазара на труда се реализират програми, проекти и мерки по Закона за насърчаване на заетостта, обяви на заседанието на областния съвет по тристранно сътрудничество днес директорът на Регионалната служба по заетостта в Ловеч Цецко Ангелов. Данните за деветмесечието на годината сочат, че за област Ловеч е осигурена заетост на 354 лица – 229 по програми и 125 по мерки, от тях нововключени за периода са 233 лица – 162 по програми и 71 по мерки.

По програмата „Старт на кариерата“, чиято основна цел е да бъдат осигурени възможности за придобиване на трудов стаж на безработни младежи, завършили висше образование, с цел улесняване на прехода между образование и заетост, в област Ловеч са разкрити 22 работни места – 14 в централни ведомства и 8 в областни и общински администрации. По националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания продължава заетостта на 29 от област Ловеч, като са разкрити нови 17 работни места. 19 са лицата, наети по договори от предходни години, и 8 са новите работни места, разкрити по националната програма „Помощ за пенсиониране“ за подкрепа за прехода от безработица към работа и пенсиониране на безработни над 58 години. По националната програма „Мелпомена“ за намаляване на безработицата чрез разкриване на работни места за подпомагане дейността на театрите в България са разкрити 9 работни места. По програмата за обучение и заетост на продължително безработни лица продължава заетостта на четирима, а са разкрити 6 нови работни места – едно в частния сектор и пет в публичния.14 лица, от които един мениджър на случай и един психолог, един ромски медиатор, двама младежки медиатори и девет организатори общополезен труд, работят по националната програма „Активиране на неактивни лица“.

По регионалните програми като важен инструмент на политиката по заетостта, чрез който местните организации и общности могат да решават проблеми на местния пазар на труда чрез разкриване на нови работни места за безработни от уязвимите групи, в област Ловеч са сключени договори с 9 работодатели – 8 общински администрации и областната администрация, за общо 96 работни места.

През деветмесечието работодателите в най-голяма степен са се възползвали от мерките за откриване на нови работни по Закона за насърчаване на заетостта, като са разкрити 38 работни места, наети са и четирима младежи до 29-годишна възраст.