madlena307131По инициатива на председателя на общинския съвет в Тетевен д-р Мадлена Бояджиева в града се проведе работна среща между жителите на кв. Полатен и собственикът на превозваческа фирма, която осигурява междуселищния транспорт по линията. След обсъждане на проблема с лошото качество на предлаганата услуга е взето решение за закупуване на автобуси, които да пътуват между общинския център и квартала и да превозват пътници, осигурявайки качествено, безопасно и навременно пътуване.

В интервю за ловешкия вестник „Ловеч глас” д-р Бояджиева коментира ситуацията така:

– Д-р Бояджиева, жителите на тетевенския квартал Полатен протестираха против лошото състояние на градския транспорт в града. Преди дни те блокираха входа за Тетевен и протестираха пред Общината. Какъв е вашият коментар като председател на Общинския съвет?

– Хората са прави. Аз подкрепям техните искания за подобряване на градския транспорт. Разговарях с тях и съм убедена, че правото е на тяхна страна. Този проблем не е от днес, нито от вчера, той се е трупал 20 години. Качеството на услугата „Градски транспорт“ в Тетевен не е на необходимото ниво и гражданите имат основание да недоволстват. Градският транспорт в Тетевен  се извършва по две линии, съгласно двустранен договор между превозвача „ВИС-Автотранспорт“  ЕООД и кмета на общината. Контролът по изпълнение на договора е задължение на кмета на общината. При констатирани системни нарушения той може едностранно да го прекрати, дори без предизвестие. Но такъв контрол не е осъществяван – няма налични констативни протоколи за извършени проверки, с изключение на един от м. юли т.г., след моето реагиране. Затова Общинския съвет е за подобряване на тази  услуга.

– Какво искат гражданите от Полатен?

– Те искат хубави автобуси, безопасно пътуване и да се спазва разписанието. Те искат това да стане, като  създадем общинско транспортно дружество за безплатен градски транспорт.Това е и предложението на кмета на общината.

– Защо общинският съвет не е съгласен да бъде създадено такова дружество?

– Предложението на г-н Кмета на общината беше отхвърляно вече на три поредни заседание –  питам се дали ще продължи да го внася – защото не съдържаше задължителнитe анализи – финансово-икономически, правен и социален. От медиите научихме – „разходите по тази благинка ще се субсидират от еврофондове и ще се дофинансират от общинския бюджет“ . След ден-два пък разбрахме, „че благата услуга ще струва общо 120 000 лева, от тях 60 000 лева ще са целева субсидия от държавния бюджет и 60 000 лева от общинската хазна“. Цитирам медийни изявления на кмета на общината. На вас стана ли ви ясно как и  от къде ще стане финансирането?! Но да  говорим сериозно – общинският съвет не може да създаде фирма, а след това да започне да търси средства за нейното финасиране и функциониране. Още повече, че имаме лошия опит от недалечното минало, когато са били създавани по този начин общински дружества и дружества с общинско участие, в тежест на общината.

– Според вас може ли в Тетевен да бъде създадено общинско дружество за безплатен градски транспорт?

– Не ми е известно да има община в България, която да извършва тази услуга безплатно.  Ако г-н Кметът на община Тетевен ми посочи такава, с удоволствие ще ползваме нейния опит. А пък този опит може да ни помогне, за  да удовлетворим  исканията за безплатен транспорт и на гражданите от останалите дванадесет населени места в общината.

– Какво трябва да се направи, според вас, за да се реши проблемът с транспорта в Тетевен?

– Да  подобрим качеството на предлаганата услуга. Този социален проблем е много важен както за гражданите, така и за нас – общинските съветници. Той не търпи повече отлагане. Ето какво направихме.  Преди дни инициирах и проведохме разговор общински съветници, представители на кв. Полатен и управителя на транспортната фирма Валентин Стойчев. Колегите настояха за незабавна промяна и подобряване на транспортната услуга като препоръчахме на превозвача да поднови много скоро автопарка и стриктно да спазва  разписанието по договора. Получихме неговото уверение, че е готов да изпълни нашите препоръки. Присъстващите граждани от кв. Полатен и кметският наместник останаха удовлетворени. Непосредствено след тази среща проведох председателски съвет, на който взехме решение писмено да уведомим г-н Кмета на общината документално да оформи споразумението с превозвача за закупуването на два автобуса, отговарящи на изискванията за градски транспорт. В края на миналата седмица, на редовното заседание на общинския съвет  възложихме на г-н Кмета на общината да сключи споразумение с управителя на транспортната фирма, с което  го задължаваме да закупи два автобуса – единият до края на м. август, а другият – до края на м. декември 2013 г., при актуализирането на автобусното разписание да участва и кметският наместник на кв. Полатен, а превозвачът строго да спазва утърдения график за градски транспорт. Освен това започваме редовно да проверяваме изпълнението на услугата с представители  от администрацията и председателя на постоянната комисия по транспорт  към общински съвет.  При неизпълнение на задълженията от превозвача да се пристъпи към прекратяване на договора и обявяване на нов конкурс. Уверявам ви – натрупано е много напрежение, проблемът е много сериозен и затова ние, общинските съветници, сме решени да внесем промяна. За това говори факта, че всички съветници от 6 политически партии гласувахме това решение.

– А може ли да говорим за напрежение между кмета на общината и общинския съвет?

– Общинският съвет е колективен орган и всички решения се вземат с определеното от закона мнозинство.  По този начин той предпазва от еднолични решения.  Това е част от демокрацията. Дори съветник  да гласува против някое предложение, ако то се приеме, влиза в сила и подлежи  на изпълнение. Имало е случаи, а такива вероятно ще има и в бъдеще, когато предложение на г-н Кмета да не се приеме. Това е нормално и няма място за драми.

– Какво бихте искали да кажете на жителите на кв. Полатен?

– Приела съм техните искания за подобряване на градския транспорт в Тетевен  и правя всичко по силите си скоро  да настъпи положителна промяна. 

 

По време на заседанието на местния парламент Валентин Стойчев, управител на „ВИС-Автотранспорт“ ЕООД – Тетевен, заяви:

 

Искам да има диалог и хората да ме поздравяват

 

Искам да има диалог и хората да ме поздравяват, имам пропуски  и аз, но не съм черната овца. Ще купя автобусите и ще подобря транспорта. Това обеща пред общинските съветници и протестиращи граждани от кв. Полатен Стойчев. Той каза, че  въпреки приятелството им, на протеста в Тетевен кметът на общината Милен Милев е изрекъл лъжи за него. Едната била, че редовно си получава от общината парите за извършваната от него услуга за градски транспорт, но това не било така.

Последният превод е от 20.04.2013 за 10 600 лв., а за трите месеца досега аз ги осигурявам, за да съществува този транспорт, обясни Стойчев. Той каза още, че на 15.07.2013 г. са дошли парите за превозвачите и само той не ги  е получил.

Сега парите ги няма, защото знаят, че ги чакам, за да купя рейс, но аз държа на думата си и ще намеря начин да закупя през август автобус, така, както съм обещал, ако мога да изпълня условията – мога, ако не – разваляме договоря, бе категоричен Стойчев.

 

1 коментар

  1. “Те искат това да стане, като създадем общинско транспортно дружество за безплатен градски транспорт.”
    “…благата услуга ще струва общо 120 000 лева, от тях 60 000 лева ще са целева субсидия от държавния бюджет и 60 000 лева от общинската хазна“
    Безплатно, колко да е безплатно? Едни ще се возят без билетчета, сметката ще е за всички останали…

Comments are closed.