Надежда Попска от 7-в клас на ОУ,,Христо Никифоров‘‘ e победител в Националния конкурс за написване на есе на тема ,,Моята Европа‘‘ Нейното есе е оценено от компетентното жури като най-креативно, съобщават от училището.

Конкурсът е организиран от Сдружение ,,Учебна работилница Европа‘‘- град Плевен. В конкурса участват млади хора от София, Пловдив, Бургас, Монтана, Дряново, Лом, Стражица, с. Стража – област Търговище, Сандански, Хаджидимово, Плевен и Ловеч.

Есето е сътворено в Клуба на талантливите деца в ОУ,,Христо Никифоров‘‘ с ръководител Полина Георгиева. Децата в този клуб са убедени, че най-важният път в човешкия живот е пътят на знанието. Европейското семейство се грижи младите хора да крачат по този път уверено.

А пътят на знанието е изграден  върху четирите стълба на образованието, така майсторски формулирани от Жак Делор:

Да се учим да учим и знаем.

Да се учим да действаме и можем.

Да се учим да живеем с другите и различните.

Да се учим да бъдем, да сме ние!

Всяка година в нашето училище посрещаме  Деня на Европа с интересно събитие. На  9-ти май дванадесет златни звезди огряват небосклона на ОУ,,Христо Никифоров‘‘. Децата се гордеят със своето творческо пътешествие ,,Дванадесет златни звезди‘‘, което посветиха на българското Председателство. Всяка от дванадесетте звезди, греещи върху знамето на ЕС, в празничната вечер носеше свой идеен смисъл и ярко послание.

Талантливата Надяжда споделя в своето есе:

,, Горда съм, че България заема достойно място в европейското семейство. Още през IX век първоучителят Климент Охридски прозира, че бъдещето е на обединените народи. Израз на този безценен негов завет е днешният ЕС. Климент Охридски е достоен ученик, сподвижник и последовател на братята Кирил и Методий.

Не случайно 2013г. е обявена за година на Кирил и Методий като духовни покровители на Европа.

Нобелова награда за мир през 2012г. получи моето европейско семейство и се превърна в първото обединение на държави, получило тази  награда.‘‘

Това е поредният успех на Надежда в Международни и Национални конкурси през  учебната 2019/2020 г.

През октомври 2019 г. тя спечели второ място в раздел ,,Есе‘‘ на Международния конкурс от календара на МОН ,,Аз обичам Черно море‘‘.

През февруари 2020 г. Надежда спечели две първи места – в раздел ,,Есе‘‘ и в раздел ,,Стихотворение‘‘ на Националния конкурс  от календара на МОН ,,Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ‘‘.

През април 2020 г. Надежда се класира за Националния кръг на олимпиадата по География и икономика, където ще представи Ловешка област във възрастова група седми клас.

Надежда е гордост за ОУ,,Христо Никифоров‘‘!

В навечерието на 9-ти май всички ученици от ОУ,,Христо Никифоров‘‘ гордо заявяват: Европа ще бъде такава, каквито сме ние – младите хора от европейското семейство!