Няма много промени в данъчно-осигурителното законодателство, касаещи данъчна кампания 2020 година. По-важните моменти са:

В Закона за облагане доходите на физическите лица /ЗДДФЛ /:

  • Променен е срокът за ползване на 5% отстъпка от данъка за довнасяне за физическите лица, подали годишните си данъчни декларации по електронен път и внесли целия размер на данъка в същия срок- удължен до 31 март. Условието е и физическите лица да нямат публични задължения към датата на подаване на декларацията. Остава крайният срок за обявяване на доходите – 30 април.  До  09.2020 г. може да бъде направена и корекция в годишната декларация.
  • От началото на м. март 2020 г. ще се предостави е-услуга за подаване на годишна данъчна декларация за облагане на доходите по електронен път / с ПИК или КЕП/, в която ще се визуализират всички налични в НАП данни, подлежащи на деклариране. Лицата, които ще ползват услугата, следва да проверят внимателно посочените в декларацията данни и при необходимост да ги променят или допълнят с данни за получени доходи, които не са включени в нея.
  • Отпада задължителното издаване на служебните бележки по чл. 45 от ЗДДФЛ и прилагането им към годишните данъчни декларации за облагане на доходите. Запазва се възможността служебните бележки да се издават само при поискване от физическите лица – в 14-дневен срок.
  • Към годишната данъчна декларация вече няма да се прилагат и копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК – за данъчното облекчение по чл. 18 от ЗДДФЛ; копия на документите, удостоверяващи направените вноски за осигурителен стаж при пенсиониране – за данъчното облекчение по чл. 20 от ЗДДФЛ и копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК на детето – за данъчното облекчение по чл. 22г от ЗДДФЛ.
  • Остава условието при ползването на данъчни облекчения лицето да няма публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация
  • Променен е срокът за подаване на справките по чл.73,ал.1 от ЗДДФЛ / за изплатените през годината доходи различни от трудови и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски/, който съвпада със срока за подаване на новата справка по чл.73, ал.6 от ЗДДФЛ, подавана от работодателите за изплатените през годината облагаеми доходи от трудови правоотношения и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски. Променен е образеца на справката по чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ, която се подава от предприятията и самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване /КСО/- платци на изброените в закона доходи. И двете справки се подават само по електронен път  в срок до 28 февруари. При откриване на грешки, промени във вече подадените справки ще могат да се правят до 30 септември. При заличаване/прекратяване на данъчно задълженото лице, справките се подават в 30-дневен срок от заличаването/прекратяването.
  • В електронните услуги на сайта на НАП, достъпни с ПИК или КЕП – https://inetdec.nra.bg, физическите лица, че след 01.03.2020 г. ще могат да проверят дали за тях има подадени данни от предприятия и самоосигуряващи се лица за изплатени доходи по трудови и извънтрудови правоотношения.
  • Самоосигуряващите се лица по смисъла на КСО от тази година подават годишната си данъчна декларация само по електронен път. За останалите физически лица остават възможностите за подаване по електронен път/ с ПИК или КЕП/, на гише в офиса, чрез лицензиран пощенски оператор с обратна разписка или в пощенски клон.

.

В Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/:

  • Остава крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за облагане с корпоративни данъци- 31.03.2020 г. Декларациите по ЗКПО се подават само по електронен път.
  • При заличаване / прекратяване на данъчно задълженото лице, декларацията се подава в 30-дневен срок от заличаването / прекратяването.
  • Дружествата без дейност по смисъла на закона за счетоводството не подават годишна данъчна декларация за облагане с корпоративни данъци. Те подават декларация за без дейност до 31.03.2020 г. пред АВ и подават декларация за неактивност в ТСБ.

 

В Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. /ЗБДОО/ и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г./ЗБНЗОК/:

  • Определен е минимален месечен размер на осигурителния доход през календарната година по основни икономически дейности и квалификационни групи професии съгласно Приложение №1 към чл. 9, т. 1 от ЗБДОО за 2020 г.
  • Минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица – 610 лв
  • Минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 420 лв
  • Максималният месечен размер на осигурителния доход за 2020 г. не е променен спрямо 2019 г. и остава в размер на 3000 лв.
  • Размерът на осигурителната вноска за фонд „Трудова злополука и професионална болест“ (ТЗПБ) по групи основни икономически дейности за 2020 г. е определен съгласно приложение №2 към чл. 14 от ЗБДОО за 2020 г. За някои групи икономически дейности осигурителната вноска за фонд ТЗПБ за 2020 г. е увеличена, а за други е намалена спрямо 2019 г.
  • Запазват се размерите и разпределението на осигурителните вноски и през 2020 г. за фонд „Пенсии“, фонд „Пенсии“ за лицата по чл. 69 от КСО, фонд „Общо заболяване и майчинство“, фонд „Безработица“ и Учителски пенсионен фонд. Без промяна през 2020 г. са и размерите на осигурителните вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване в универсален и професионален пенсионен фонд. Промяна в размера на дължимите осигурителни вноски от осигурителите ще настъпи от промяната на минималния месечен осигурителен доход.
  • Запазва се размерът на задължителната здравноосигурителна вноска- 8 на сто.
  • Вноската за здравно осигуряване за 2020 г. за самоосигуряващите се лица неосигурени на друго основание/ безработни и др./ се увеличава от 22,40 лв. на 24,40 лв., в резултат на увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 560 лв. на 610 лв., какъвто е размерът на минималната работна заплата за 2020 г.

 

Плащането на дължимите данъци и осигурителни вноски се извършва по известните вече начини – банков път с платежно нареждане /вносна бележка/ за плащане от/към бюджета, с пощенски запис за плащане към бюджета, по интернет, по сметките на компетентната ТД/офис на НАП, съгласно чл. 8 от ДОПК, както и чрез физически ПОС или виртуален терминал на НАП.

Шефът на НАП Ловеч Валентин Вълков призова гражданите да се възползват от удобството на все по-разширяващите се електронни услуги на НАП, като подчерта че от 17 февруари вече всички електронни услуги на приходната агенция ще бъдат достъпни единствено чрез използването на определен транспортен протокол TLS версия 1.2, с цел гарантиране сигурността на обменяните данни. Това предполага ползване на персонален компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис – Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit); Web браузър : Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2; Java, версия 8.х.  Microsoft е спрял поддръжката на операционна система Windows 7 на 14 януари 2020 г. Затова се препоръчва на клиентите на НАП, които ползват операционна система Windows 7, да преминат към използване на друга, поддържана от производителите версия на операционна система.

В края на пресконференцията Вълков отговори на въпросите на журналистите  и изрази увереност , че и тази кампания ще протече спокойно. Служителите в офиса за обслужване са в готовност да оказват необходимата помощ на своите клиенти, както и че те могат при необходимост да ползват услугите на Информационния център на Агенцията на телефон 0700 18 700.