Уважаеми  съграждани ,

Обръщаме се към Вас с разбирането, че националното ни самосъзнание и  чувството ни за общност и нация се изразява в най-силна степен, когато заедно и свободно честваме  важните дати от историческото ни минало.

Като организатори на Традиционното шествие до ЛАГЕРА “СЛЪНЧЕВ БРЯГ” се надяваме, че демократично мислещи хора от Ловеч и особено младите ни съграждани ще  участват активно в него.

Впечатлени сме от това, че през последните няколко години патриотичните чувства като цяло в младите българи търсят засилване на усещането за национална гордост. След отбелязване на честванията по повод преклонението пред подвига на Апостола на свободата –Васил Левски  на 18 и 19 февруари,  изкачването на връх Шипка на 3 март с почит към всички българи дали живота си за свободата на България, младите хора имат потребност пряко да покажат своята почит и уважение към светлите личности на Българя.

30-то юбилейно Шествието до Лагера на смъртта СЛЪНЧЕВ БРЯГ край Ловеч е не по-малко важно събитие за изграждане на съвременният ни образ като нация с демократични принципи, скъсали с рецидивите на тоталитарното ни минало и извадили поуки от него. Като че ли младото поколение са онази нарастваща сила, която може със активна заявка да пречупи пороците от близкото ни минало. Да прокара път към света за по-устойчиво бъдеще. Младите са тези, които пряко са засегнати от натрупаните противоречия от тези трагични събития и разделението в обществото ни. От чувството на повечето от нас за липсата на справедливост и хоризонт с надежда за по-добър живот.

Нека заедно да извървим тежкия път на осмисляне до КАМЕННАТА КАРИЕРА!

Нека се преклоним пред безсмислените жертви на отреченото време!

Нека заявим заедно, че справедливостта и законността започват от това място!

Нека най-после тази злокобна част от историята ни започне да се изучава в училище!

Каним Ви да вземете участие в шествието и поклонението!

 

На 23.03.2019 г. /събота/,  Съюзът на демократичните сили – Ловеч ще проведе за 30-ти път  традиционното шествие-поклонение  до концентрационния  лагер  “Слънчев бряг “-Ловеч. Шествието ще тръгне в 10.30 часа от площада пред сградата на Областна администрация-Ловеч в посока изхода на града, по пътя Ловеч-Троян, до каменната кариера – мястото на лагера.

Поклонението в памет на жертвите на комунистическия терор ще започне в 12.00 часа с панихида, която ще отслужи Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит – Гавриил .

 

 

 

1 коментар

Comments are closed.