lovechobshtina103121Покана за обществено обсъждане на предложение за приемане на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч

Съгласно разпоредбите на чл.26, ал.2 от Закона за нормативните актове, във връзка с чл.77 от АПК, кметът на Община Ловеч г-н Минчо Казанджиев Ви кани на общественото обсъждане на предложение за приемане на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч което ще се състои на 12 април 2013 година от 17:00 часа в Заседателната зала на Община Ловеч, находяща се в сградата на общинската администрация, ул.”Търговска”№ 22, ет. 2.

Проектът на наредбата е публикуван на интернет страницата на Община Ловеч www.lovech.bg.

Предложенията и становищата се приемат в Община Ловеч, ЦУИГ и на е-mail: оbshtina@lovech.bg до 22 април 2013 г.

Проектът на наредбата може да изтеглите от ТУК

1 коментар

  1. В преложението на кмета четем:

    “С предлагания проект на Наредба се уреждат отношенията, свързани с определянето и администрирането на местните такси и цени на предоставяни на физически и юридически лица услуги, реда и срока на тяхното събиране на територията на община Ловеч.

    1. Причини и мотиви за приемане на настоящата Наредбата са следните:
    Извършен е цялостен преглед и анализ на административните услуги, таксите и цените, които бяха прецизирани и систематизирани, за да придобият по – ясен, точен и икономически обоснован вид …
    2. Цели, които се поставят с приемане на предлаганата Наредба:
    Постигане на по–голяма яснота, коректност, публичност и обективност при определянето на общинските такси и цени на услугите, предоставяни от общината…
    3. Очаквани резултати от приемане на Наредбата:
    Ще се даде възможност на физическите и юридическите лица – клиенти на Община Ловеч и институциите по–добре да се ориентират за услугите, които общината предлага и таксите, и цените, които се събират за тях…
    4. Финансови средства, необходими за прилагането на новата уредба: За прилагането на настоящата Наредба не са необходими допълнителни финансови средства”

    Защо изобщо е нужо обсъждане на проект за нова наредба, след като с нея няма реално да бъдат улеснени ползвателите на услугите разписани в наредбата.
    В така наречената „НОВА“ наредба липсва възможноста за завяване и предоставяне на услугите по електронен път.

    За каква по–голяма яснота, коректност, публичност и обективност при определянето на общинските такси и цени на услугите, предоставяни от общината може да се говори, след като в проекта липсва прозрачна икономическа обосновка за определяне на размера на таксите и на цената на услугите – т.е. ‚калкулация‘, която е сбор от необходимите разходи , които общината е направила по предоставяне на всяка една от услугите.

    Един пказателен пример за необоснованост на цена на услуга е чл54., ал.1., т 13. “за издаване на заповед за удължено или непрекъснато работно време на заведение за хранене и развлечение – цена 2 000 лева”

    ДВЕ ХИЛЯДИ лева за издаване на една заповед на кмет – звучи точно като нов патентен данък.

    Може ли кмета да каже, какви точно разходи е направила общината при определя този размер на услугата ?

    Има още много примери за необосновано високо определени цени на такси и услуги , но ми е необходимо малко повече време /тъй като на 8-ми април беше публикуван проекта/ за да направя сътветните предложения по всеки един член от проекта на наредбата, за които смятам, че са необосновано високи.

Comments are closed.