ПОЗИЦИЯ

От неправителствени организации (НПО), регистрирани по ЗЮЛНЦ в област Ловеч

Относно публикация  на общинския съветник г-жа Красимира Дренчева от ПП „Възраждане“ по отношение на ловешки обществени личности и тяхната дейност.

Неправителствените организации (НПО) са доказали своята роля в обществото. Каузите, по които работим са от изключителна важност и допълват усилията на държавата и публичните институции. И НПО и публичните органи са създадени да работят в интерес на гражданите и няма по-логично действие от партньорство и сътрудничеството между тези два сектора. С негативно говорене и отправяне на неверни твърдения от представител на един от най-важните органи на местно самоуправление – Общински съвет, това сътрудничество за формулиране и реализиране на местни политики се възпрепятства.

Дейностите на гражданските организации и получените средства се управляват прозрачно и следват правилата на финансиращите органи. Неправителствените организации работят в съответствие с  националното законодателство и всички прилежащи разпоредби. Термините „финансиране“, „проект“ и „неправителствена организация“ са неразделна част от нашето говорене и няма причини да се превръщат в „мръсни думи“ и табу. Нещо повече, насърчаваме повече граждани да формират свои неправителствени организации и търсят финансова подкрепа за своите инициативи, тъй като това е едното от средствата за подобряване на социалната и културна жизненост на нашия град. Във времена, когато сме изправени пред нарастващи предизвикателства, включително обществена стагнация, демографска криза, обедняване и морални дилеми, активното гражданско участие и овластяването на гражданите чрез неправителствените организации са по-важни от всякога.

За съжаление, в много сектори държавата, сама, не може да реши всички проблеми, съществуват и много сектори, в които доказано от години има липсващи и недофинансирани услуги. Именно там ролята на неправителствените организации е най-важна, не само чрез привличане на допълнителни финансови средства, но и чрез предоставяне на експертиза и много часове доброволен труд.

Омаловажаването на тези усилия и целенасоченото очерняне на имиджа на неправителствените организации не е в полза на никого. Публичното говорене, включително в социалните медии, против усилията на гражданските организации, особено от личности избрани от гражданите да ги представляват е недопустимо и би довело до оттегляне на хора и доброволци, които искат да допринасят за подобряването на качеството на живот в общината ни.

Подвеждащите твърдения  и оклеветяването допринасят за възпрепятстване на общия ни успех и потискат инициативата на онези, които се ангажират с развитие на гражданско общество. Ето защо ние сме заедно днес, за да уверим ловешката общественост, че ще продължим да работим, като увеличим усилията си за подобряване на културната и обществена атмосфера на нашия град.

Решително заставаме обединени срещу неоснователните и манипулативни  твърдения, повдигнати от общинския съветник Красимира Дренчева.

Категорично отхвърляме всякакви опити за погрешно представяне на истината или внушаване на измамни дейности под прикритието на неоснователни критики. Подобни  твърдения  от името на общински съветник и председател на постоянна комисия в ОбС – Ловеч по социална дейност, демографска политика и здравеопазване (СДДПЗ) , са не само неуместни, но и вредни за духа на общественополезната дейност. Посочените неправителствени организации и личностите, свързани с тях,  са допринесли за организирането на културни събития, за подобряването на живота на децата в неравностойно положение, за привличането на уважавани гости в Ловеч и за представянето на нашия град в най-добрата му светлина.

 

 

Сдружение „Мисия. Иновации.Гражданство – МИГ” гр. Ловеч

Сдружение „Закрила – Ловеч“

Сдружение „Знание“

Сдружение „Граждански инициативи – гр.Ловеч”

Сдружение „Деветашко плато”

Кристиан Костов, културен деец и творец

Росица Кривирадева, общественик и културен деец

Юлиана Близнакова, музикален педагог и културен деец

НЧ “Зорница 2010 – Нено Щрегарски”