osvobojdenie3031614Уважаеми граждани,

скъпи ловчалии!

По добра традиция на 22 август тържествено отбелязваме освобождението на Ловеч и установяване на местно управление. Вече изминаха 139 години от това важно събитие. Тридневните боеве на 20 – 22 август 1877 г. са съпроводени с много жертви на военни и цивилни граждани, но все пак завършват с  освобождението на града край Осъм. Превземането на Ловеч е извършено от Сборен отряд  с командир генерал-майор Александър Имеретински. Участват  25 батальона, 15 казашки сотни и 98 оръдия, общо 22 703 офицери и войници.

Така след жестоки сражения Ловеч за втори път е освободен окончателно, след като след първото освобождение турците са си върнали града. И това двойно освобождение идва да подчертае важната роля на нашия град за цялостния изход на Руско-турската война през 1977 -1878 г.  Защото решаващата битка за съседния град Плевен се оказва невъзможна без превземането на Ловеч, откъдето турците застрашават руския тил.

Затова генерал-майор Михаил Скобелев предлага да се прекъсне османската комуникационна линия при Ловеч и така се решава една стратегическа задача.

Всяка година на 22 август ние поднасяме венци на признателност към героите, загинали за нашата свобода! Освобождението на Ловеч прави възможно бързото установяване на местно управление, което взема в свои ръце българската съдба.

Да не забравяме, че наред с имената на пълководци като Александър Имеретински, Михаил Скобелев и Владимир Доброволски, наред с безименните войници и казаци, тук са и имената на нашите съграждани  като Цачо Шишков, които са помагали в битката.

Затова се прекланяме на тези свети места на народната памет, изразяваме  нашата признателност. Затова в този ден има панихида за всички загинали за Освобождението на Ловеч. Затова организираме концерти, изложби, прожекции и срещи, за да почувстваме по-силно духа на свободата, силата на свободния народ.

Нека помним, тачим и работим за тържество на тези идеали!

Нека пазим енергията на този подвиг, чистотата на порива на първите управници на нашия град, за да можем и днес да постигаме победи!

Светли дати като 22 август са пример как само общата воля и обединените действия могат да извоюват свободата!

По този повод приемете искрените  ни поздравления и пожелания за здраве, успех, благополучие и просперитет!

 

Петър Цолов,

Председател на Общински съвет – Ловеч

Корнелия Маринова,

Кмет на Община – Ловеч

2 коментара

  1. Освобождаване на синчето от наказателна отговорност. Това кога ще го “празнуваме”? Шмърканс?

  2. Освобождението на Ловеч от какво г-н Цолов?!?

Comments are closed.