visulki2901141Служители на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Ловеч отстрани опасни висулки от стрехи на сгради в Ловеч, съобщават от градската администрация. В понеделник дежурният екип с автомеханична стълба е работил по бул. „България“, вчера на ул. „Цачо Шишков“, а днес екип на група „Спасителна дейност“ премахна ледените образувания от Бароковите къщи. Отстранени са висулки и от надлезите до „Бонмикс“ и за Гозница. Сигналите са постъпили на телефона на Оперативния център на службата.

Висулки са надвиснали и от редица други сгради в Ловеч, като особено опасно става в обедните часове, когато с покачване на температурите те започват да падат. На места те са с дължина близо един метър и са особено опасни за преминаващите под стрехите пешеходци.

По принцип задължение на гражданите е да се погрижат за ледените висулки по покривите на частните сгради. Но от Пожарната призовават хората да се обаждат на тел. 112, когато не могат да се справят сами. Ръководството на службата умолява гражданите и да не паркират автомобилите си под висулки, за да е възможно своевременното им почистване с цел да се предотвратят евентуални инциденти.