При подчертан интерес премина премиерата на новия документален филм „Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност”, която се състоя на 25 юни в камерната зала на Драматичен театър Ловеч. За това говори фактът, че след прожекцията на 40-минутния филм имаше още час разговори с гостите. За чест на Ловеч за събитието пристигна група от шестима представители на Комисията по досиетата, водена от нейния председател Евтим Костадинов. Официалното име на независимия държавен орган е Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия –(КРДОПБГДСРСБНА), създадена със специален закон в края на 2006 г.
Организатор на събитието бе Община Ловеч, участие взеха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник- кметът Венцислав Христов, общински съветници.
По здравословни причини не успя да пристигне известният журналист Христо Христов, който е сценарист на филма. Той обаче изпрати писмо, което бе прочетено от Евтим Костадинов. „Без този архивен масив, който комисията събра почти в пълнота в новия Централизиран архив за документите на тоталитарните служби в гр. Банкя, ние, изследователите, историците и журналистите, не бихме могли да работим по темата“, се казва в писмото.
„За нас, хората от Ловеч, е особено важно да осветляваме близкото минало с факти и конкретика през годините на репресии по времето на социализма“, каза в началото кметът Корнелия Маринова. Тя припомни част, че тази премиера е част от амбицията на Община Ловеч да организира периодично подобни събития, които хвърлят светлина върху най-близкото ни минало. През 2016 г. бе организирана кръгла маса „Лагерът край Ловеч: памет и свидетелства”, имаше доста прожекции на документални филми, изложби, премиери на две книги на Стоян Райчевски. Община Ловеч работи по ПУП за терена на мястото на концлагера „Слънчев бряг“ за издигане на параклис, а в по-далечно бъдеще и за мемориален комплекс, съобщи кметът.
След прожекцията гостите отговориха на многобройните въпроси. Освен това раздадоха филма на ДВД, информационни материали, а Евтим Костадинов съобщи още, че БНТ1 ще излъчи лентата тази събота, 29 юни, от 16.50 ч. На финала заместник- кметът Венцислав Христов връчи на Евтим Костадинов плакет.
Филмът с много архивни кадри и интервюта проследява трудния път на отварянето на досиетата на репресивния апарат на БКП от 1990 г. до 2006 г., когато бе приет сега действащия закон за разкриване на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА.Представена е цялостната дейност на комисията, изследователската дейност, както и обслужването на граждани и читатели. Показани са и непрекъснатите атаки от противниците на отварянето на досиетата и как комисията се справя с тях.
Режисьор на филма е Димитър Коцев – Шошо, известен от игралния филм „Лора от сутрин до вечер“.