Една глоба и няколко предписания е резултата от множеството проверки на Здравните власти, извършени на територията на област по спазване на наложените мерки от Министерство на здравеопазването

За периода 11.04.2020г. – 16.04.2020г. (вкл. събота и неделя) инспекторите  от РЗИ – гр. Ловеч извършиха 17 насочени проверки на обекти с обществено предназначение: 12 къщи за гости и хотели, 2 фризьорски и козметични салони, 1 ж.п гари и автогари и 2 дома за възрастни хора,  във връзка със спазване на Заповед РД-01-124/13.03.2020 г., Заповед №РД-01-154/26.03.2020г. и Заповед №РД-01-195/10.04.2020г. и допълнените разпоредби и мерки от Министъра на здравеопазването. Инспекциите бяха извършени в следните населени места: общ. Ловеч – гр. Ловеч, общ. Троян – гр. Троян, общ.Угърчин – гр.Угърчин и общ.Априлци – гр.Априлци.

В обектите с обществено предназначение се спазват разпоредените мерки от Министерство на здравеопазването.

При извършен насочен контрол за спазване изискванията на Заповед РД-01-179/06.04.2020г., изм. Заповед №РД-01-199/11.04.2020г. на организирани от Община Априлци, Община Угърчин и Община Троян, фермерски пазари се установи следното:

Осигурен е достъп на земеделските производители за реализация на произведената от тях продукция. Въведени са заграждения с маркировъчна лента и е определено еднопосочно движение в рамките на пазарите с информационни табели за гражданите, указващи вход и изход. Осигурен е персонал от общинска администрация, който контролира достъпа на клиенти. Предлаганата продукция – посевен и посадъчен материал, продукти  от пчелен мед се предпазва от вторично замърсяване, като същата достига до клиента в опакован вид. Спазена е дистанция от минимум 2 метра между продавачите и между клиентите. Земеделските производители използват предпазни средства – маски и ръкавици.

През периода са проверени големите хранителни вериги: в гр.Троян – магазин Т – Маркет, Супермаркет Лайф; в гр.Ловеч –  Т – Маркет, ЛИДЛ, Магазин „Слави Мес“ – кв. Младост, БИЛЛА.

Дадени са препоръки за осигуряване на пропускателен режим на входа на обектите и спазване на дистанция между хората на разстояние 1,5м.-2м.;

работещите в обекта да носят предпазна маска и ръкавици, които да сменят периодично;

храните, предлагани в неопакован вид или в насипно състояние да се съхраняват по начин възпрепятстващ прекия досег на клиентите с тях, да са индивидуално предварително опаковани или да се опаковат пред клиента.

Извършени са проверки на хранителни обекти в с. Орешак – без нарушения.

През периода във връзка с получен сигнал за продажба на козунаци е извършена проверка съвместно с РПУ-гр. Троян на обект Ресторант „За приятели“, с адрес гр. Троян, ул. „Васил Левски“ (Малък Пазар). На управителката на обекта е съставен е акт за административно нарушение.

 

За периода 17.04.2020г. – 20.04.2020г. инспекторите към Дирекция ОЗ, при РЗИ – гр. Ловеч извършиха проверки във връзка със спазване на разпоредените мерки от Министъра на здравеопазването, както следва:

На 17.04.2020 г. бяха извършени проверки съвместно с РПУ – Ябланица на кооперативен пазар и 6 хранителни магазина в гр. Ябланица – без нарушения.

На 18.04.2020 г. беше извършена съвместна проверка с РПУ – Луковит в град Луковит и РПУ – Троян  в град Априлци.

гр. Луковит – проверени са – общински пазар, Т-Маркет и Лидл – без нарушения.

гр. Априлци – проверени са 43 обекта – хотели и къщи за гости, установи се, че обектите не работят.

На 18.04.2020 г. бяха извършена и вечерни проверки на хотели и къщи за гости от 2 екипа на РЗИ-Ловеч на територията на с. Чифлик, съвместно с представители на РПУ Троян – проверени са 4 къщи за гости и 6 хотела и в с. Рибарица, общ.  Тетевен, съвместно с представител на РПУ Тетевен – проверени са 6 хотела и 12 къщи за гости. Няма работещи обекти за временно настаняване.

За периода беше издадено 1 бр. Предписание за задължителна 28 дневна карантина след дехоспитализация на болен с COVID – 19 и 1 бр. предписание на  „МЦ – Ловеч“ ЕООД относно спазването на правилен противоепидемичнен режим на работа при провеждане на изследвания за COVID – 19.

Беше извършвано ежедневно медицинско наблюдение на български граждани без ОПЛ, поставени под домашна карантина.

Извършени са проверки по спазването на задължителна карантина от лица в с. Бежаново,с. Ъглен, с. Градежница, с. Глогово, с. Рибарица, гр. Ловеч, гр. Ябланица и гр. Тетевен съвместно със служители на РДА от съответното полицейско управление.

По искане на полиция и прокуратура по повод образувани преписки са изготвени 4 бр. отговори въз основа на направени справки в Информационната система за лица поставени под карантина.

Инспектор от Дирекция НЗБ е взел участие в заседание на оперативен щаб на община Тетевен.

 

Към 14.00 часа на 21.04.2020 година данните от единната информационна система за лица, под карантина за COVID-19 за област Ловеч са както следва:

От началото на епидемичната ситуация и въвеждане на карантинните мерки през м.февруари тази мярка е била наложена на 1694 лица от областта – влезли в страната и подадени от ГКПП чрез предписания за поставяне под карантина, контактни на доказани положителни за COVID-19 лица и лица, поставени под карантина от инспекторите на Регионална здравна инспекция;

В период на карантина и медицинско наблюдение са 334 лица;

Към 15.04.2020 година е изтекла 14 дневната карантина на 1360 лица от началото на епидемичната ситуация и въвеждане на карантинните мерки;

Към същия момент медицинско наблюдение от здравните инспектори на РЗИ се осъществява на 10 лица без личен лекар.