Радосвета Коева НАП

Сумата като подкрепа с оборотен капитал на фирми, регистрирани в Ловешкия офис на НАП, към 25 април тази година, възлиза на почти 930 000 лв. На 82 лица, регистрирани в офиса вече е изплатена безвъзмездна помощ по програмата. Финансиране и по втора фаза са получили 55 фирми от Ловешкия регион общо в размер на близо 290 000 лв.

По тази схема фирмите, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени със заповеди на министъра на здравеопазването, получават 20 % или 10 % от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г., припомнят от НАП.

Програмата ще продължи и в третата си фаза по отношение на бизнесите, засегнати от последната заповед на министъра на здравеопазването от 30.03.2021 г., с която се налагат ограничения на определени икономически сектори.

От офиса на приходната агенция в Ловеч припомнят, че всички одобрени кандидати за подпомагане с оборотен капитал, засегнати от временните противоепидемични мерки са длъжни да представят отчет за използваните средства през модула  „Комуникация с УО“ на Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020). Срокът, в който кандидатите могат да използват получената подкрепа (да извършат допустимите разходи) е 3 месеца от датата на предоставяне на безвъзмездната финансова помощ. В рамките на един месец след този срок дружествата трябва да се отчетат за използваните средства. За улеснение на отчитането след 6 май 2021 г. в модула „Комуникация с УО“ ще е налична опция за изпращане на комуникация с наименование „Отчитане“.

Особеното при кандидатите, участвали и във фаза 1 и във фаза 2 е, че те трябва да подадат един общ отчет, като продължителността на изпълнение на всяко заявление за подкрепа е 3 месеца от датата на предоставяне на безвъзмездната финансова помощ, но срокът за отчитане в този случай е 1 месец след срокът за изразходване на получените средства за подпомагане от фаза 2. Кандидатите, които ще участват и в бъдещата трета фаза на проекта ще подават отчетите си за нея отделно.

Повече подробности за програмата и отчитането можете да видите в сайта на НАП www.nap.bg.