pokritmost1203121Община Ловеч започна подготовката по превръщането на символа на града Покрития мост в Улица на занаятите. Прави се по примера на общини с утвърдени традиции в сферата на културния туризъм като Пловдив, Габрово, Трявна, Копривщица. Идеята е породена по време на срещи с граждани и бизнеса при обсъждане на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч и обобщена от дирекция „Образование, култура и младежки дейности“, обясни вчера на пресконференция кметът Минчо Казанджиев.

Така Покритият мост ще се превърне в място, където ловешките занаятчии ще може да практикуват и демонстрират художествени занаяти и приложни изкуства, характерни за Ловеч и региона.

Първите стъпки за осъществяване на това са подготвените съвместно с дирекция „Икономическа политика и бюджет“ предложения до общинския съвет за въведено допълнение към тарифата за отдаване под наем на общински имоти. С цел стимулирането и популяризирането на традиционни за града ни занаяти ще се определи преференциална наемна цена на квадратен метър за отдаване под наем на помещения за практикуване и демонстрация на художествени занаяти и приложни изкуства. В тази връзка е подготвеното предложение за отдаване под наем на две конкретни помещения за занаятчийски работилници.

Това е една добра възможност за общината да осъществява дейност по съхраняване, популяризиране и развитие на нематериалното културно наследство, и в частност на традиционни за нашия край занаяти, коментира кметът Казанджиев.

Реализирането на идеята, и особено в комбинация със събитията от Културния календар на общината, свързани с нематериалното културно наследство, се очаква да увеличи потока от туристи в Ловеч.

9 коментара

  1. Щото за материалното вече се е погрижил да е на сигурно място…

  2. Томчев, стига с това плюене, ти не четеш ли какво коментира кмета: ” общината осъществява дейност по съхраняване, популяризиране и развитие на нематериалното културно наследство”.

  3. За какви занаяти и занаятчии става на реч? Къде ги виждате във времето? Колкото занаяти… толкова и туристи? Люде не останаха в този шибан, еснафски град…те улица на занаятите ще правят?!? Смях и …сълзи!!!!!!

  4. В неделя минах по моста с колеги от София, някои от които за пръв път идваха в Ловеч – честно да ви кажа ме беше срам, че това което видяхме е символа на града. Първо за пръв път видях вратите да се затварят, продавачките пушеха на групички и си разказваха съседските интрижки, от сладкарницата си купих вафла с изтекъл срок…..Хем се срамувах, хем се разкъсвах от мъка, имам страхотни спомени от този мост, но видях упадък….също страхотен. С две ръце съм за пробуждането на моста!

  5. все пак в началото си е било улица!!!

  6. Велосипедите, сергиджийските дрънкулки и другите недоразумения ще напуснат легендарния мост? Отдавна трябваше…

  7. Няма ли да бъде по-оригинално “Покрит мост на занаятите в Ловеч”, а не “улица” ? Улици на занаятите има в много градове в България ! Идея да се показват на Покрития мост традиционни занаяти имаше в отдел “Етнография” при ОИМ – Ловеч,/ която се възприе и от АИР “Вароша”/, още след реставрирането му в този вид през 1981-2 година. Добре ще бъде, ако тази идея сега се осъществи !

Comments are closed.