Фиг. 1. Структура на нефинансовите предприятия в област Ловеч според крайния финансов резултат от дейността им през 2022 година

НСИ

По окончателни данни на Националния статистически институт за 2022 г. нефинансовите предприятия, осъществявали стопанска дейност на територията на област Ловеч са 6 034 или с 9.7% повече спрямо предходната година.

Най-голям относителен дял имат нефинансовите предприятия от сектор „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – 33.2%, следван от сектор „Селско, горско и рибно стопанство” – 15.1% и сектор  „Преработваща промишленост ” – 11.1%.

Микропредприятията (до 9 заети) са с най-голям относителен дял в областната икономика – 93.5% от всички предприятия, малките предприятия (от 10 до 49 заети) са 5.3%, средните предприятия (от 50 до 249 заети) – 1.1%, а големите предприятия (над 250 заети) – 0.1%.

Нефинансовите предприятия в област Ловеч приключват 2022 г. с положителен финансов резултат от 274 млн. лева. Предприятията, реализирали печалба са 4 718, със загуба – 791, а с нулев финансов резултат – 525.

През 2022 г. нефинансовите предприятия в област Ловеч са реализирали нетни приходи от продажби в размер на 3 401 млн. лв., или с 20.8% повече в сравнение с предходната година.

С най-голям относителен дял е сектор „Преработваща промишленост” – 45.7% от общите нетни приходи от продажби за областта. Следват секторите „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” и „Селско, горско и рибно стопанство”, съответно с 29.8% и 5.8%.

Стойността на продукцията в област Ловеч за 2022 г. е в размер на 2 575 млн. лв., като е отчетено увеличение от 25.2%  спрямо 2021 година.

Водещ в икономиката на областта е сектор „Преработваща промишленост”, където са реализирани 59.4% от общата стойност на продукцията, следван от сектор „Селско, горско и рибно стопанство ” – 9.4% и сектор „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети ” – 9.0% .

Броят на заетите лица в нефинансовите предприятия в областта през 2022 г. е 27 953, или с 1.9% повече в сравнение с предходната година.

С най-висок относителен дял е сектор „Преработваща промишленост” – 44.2% от общия брой заети,  следван от сектор „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – 19.7%.

В микропредприятията работят 35.7% от заетите в областта, в малките предприятия – 23.1 %, в средните предприятия – 24.8%, а в големите предприятия – 16.4%.

С най-голям относителен дял на заетите лица в нефинансовите предприятия в областта са община Ловеч – 36.2% от общия брой заети и община Троян – 35.9%.

Методологични бележки

Обхват – всички сектори по КИД – 2008 с изключение на „Финансови и застрахователни дейности“, „Държавно управление“, „Дейности на организации с нестопанска цел“ и „Дейности на домакинствата“.

Брой предприятия – всички предприятия, които са били активни през цялата или част от референтната година и са представили годишен отчет за дейността си в НСИ и/или НАП.

Нетен оборот – стойността на нетните приходи от продажби на собствена продукция, купени и продадени в същия вид стоки, предоставени услуги и продадени суровини и материали. Не се включват приходите от продажби на дълготрайни активи, приходите от финансирания, финансовите и извънредните приходи. В стойността на нетния оборот не се включват начислените акцизи, данъци, мита или налози, пряко свързани с приходите.

Стойност на продукцията – стойността на нетния оборот, намалена с балансовата стойност на продадените активи, без тази на собствените дълготрайни активи. В нея се включва и изменението на запасите от продукция и незавършено производство, стойността на направените разходи за придобиване на активи по стопански начин, както и приходите от субсидии, свързани с продуктите или оборота.

Финансов резултат – разликата между печалбата и загубата за дадено ниво на агрегация.

Заети лица – всички лица, работещи в дадено предприятие на пълно или непълно работно време, включително сезонните и надомните работници (преизчислени в еквивалент на пълна заетост), работещите собственици, наетите по договор за управление и контрол, наетите по извънтрудови правоотношения (граждански договори), които не работят при друг работодател и неплатените семейни работници.