Приключенската сага за сестри Палавееви ще има т.нар. „прикуъл“ – продължение, което ще разказва историята преди началото на първия роман. Това съобщи авторът Алек Попов по време на любопитната и полезна среща с читатели на 26 ноември в Ловеч в Регионалната библиотека. Досега от сагата са излезли „Сестри Палавееви в бурята на историята“ (2013, роман) и „Сестри Палавееви. По пътя към новия свят“ (2017, роман). Новата част, която ще бъде публикувана в сп. „Съвременник“, разказва за духовните лутания на гимназистките Яна и Кара Палавееви, преди да станат партизанки.

Алек Попов прочете първата глава от първия роман „Сестри Палавееви в бурята на историята“, за да запознае публиката със стила и иронията на повествованието. Това е приключенска сага с елементи от естетиката на поп-културата, на комиксите.За естеството на писателския труд той каза:

„Най-важното е една книга да е хубава, така, както аз искам, но реалната цена за това е много работа. Не вярвам, че книгите просто ей така се изливат от небето по вдъхновение, по тяхната направа има голяма доза труд, черна работа, редактиране. Затова се казва, че трудно се пише, лесно се чете. Налага се често да се бориш с егото си. Нужна е дисциплина и да можеш да се откажеш от някои идеи.Да, късметът играе роля, но това не е всичко за успеха. Една книга може да има късмет, но това не означава, че е трябвало да се появи.“

Множество въпроси бяха зададени по време на срещата с читатели на среща в библиотеката в Ловеч на 26 ноември.

Сред тях бяха какво знаят младите хора за близкото минало, какво е писателският труд, има ли необходимост от късмет, как да се борим с травмите от комунизма, на какво се смее в живота.

Писателят бе представен от журналиста Цветан Тодоров, който го определи като „терорист в литературата, който взривява установения ред и клишетата на идеологизираната литература на комунизма, като ни дава шанс да видим един нов свят“.

Други книги от Алек Попов

2001 – „Мисия Лондон“ роман

2002 – „Ниво за напреднали“ (разкази)

2005 – „Спътник на радикалния мислител“ (есета)

2007 – „Черната кутия“ (роман) и „Черната кутия: ниско прелитащи кучета“ (2014).