Носителят на Националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“, присъдена от Община Ловеч за 2018 г., е писателката Павлина Петрова Павлова.  Това става ясно от протоколите на проведено заседание  на 16 април  т.г. на комисията за разглеждане на постъпилите предложения за определяне на носителя. Комисията бе назначена със Заповед на Кмета на Община Ловеч № 530/11.04.2018 г.

Постъпиха общо шест предложения за номинацията. Те са за Павлина Павлова, предложена от Съюз на българските писатели и Съюз на Независимите български писатели, за Пенка Бангова, предложена от ИК „Ритъм 3“,  за Росица Копукова, предложена от издателство „Хрикер“, за Сергей Комитски, предложен от издателство „Оларт“ – София, и за Симеон Янев, предложен от Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов“.

На заседанието присъстваха четирима от общо петте членове на комисията, а именно:

1. Банко П. Банков – представител на Съюза на българските писатели (предишен носител на наградата);

2. Георги Н. Николов – представител на Съюза на българските писатели;

3. Цвятко Стоилов – директор на Драматичен театър – Ловеч;

4. Веселина Мончева – директор на РБ „Проф. Беню Цонев“.

На заседанието бяха разгледани и шестте постъпили предложения за номинацията. Комисията определи носителят на Националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“, чрез явно гласуване.

Националната литературна награда /НЛН/ „Проф. Димитър Димов” е учредена от Община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели – София, в чест на 105-годишнината от рождението на големия писател и драматург.

Основни цели на наградата са стимулиране на националния литературен  процес  в духа и идеите на писателя проф. Димитър Димов и утвърждаване авторитета на родния му Ловеч, като активен културен център.

Националната литературна награда на името на Димитър Димов се присъжда веднъж на три години за цялостно творчество на български писател – белетрист или драматург, с трайно присъствие в съвременната българска литература.

Наградата се връчва на рождената дата на Димитър Димов – 25 юни. Връчването й става от Кмета на Община Ловеч или председателя на Общински съвет-Ловеч, на тържествена церемония.

Коя е Павлина Павлова?

Тя е родена в гр. Павликени, завършила гимназия в гр. Горна Оряховица и висше образование в Университета за национално и световно стопанство гр. София. Работила е като журналист в Българско национално радио, в Българска национална телевизия и като директор „Маркетинг“ на издателство „Български писател“. Издала е 60 книги с поезия и проза. Нейни стихове и разкази са превеждани на много езици.

Павлова е член  на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Отворено писателско общество „Балкански Декамерон“, на Академията на европейска култура  „Орфеева лира“  и на Световната асоциация на писателите криминалисти „AIEP“. Носител е на престижни  национални и европейски награди, като „Калина Малина“, „Атанас Мандаджиев“, „Алдо Моро“ и на „Златно перо“ на Съюза на българските журналисти за приноса й към българската култура, министерство на културата и др. Включена е в справочниците „Кой кой е в България?“ (1998 г.) на ИК „Труд“ и „Кой кой е ?“  на “IBC Cambridge” – Англия, в енциклопедиите „Бележити български жени“ (2009 г.) и в „Българска журналистическа енциклопедия“  (2010 г.)