Петокласниците от групата за театрално изкуство от ОУ „Васил Левски“ – Ловеч, ще представят спектакъла „Игра на приказки“ в камерната зала на театъра на 15 юни от 16 часа. Режисьор е актьорът Явор Костов, а асистент-режисьор Нели Виткова, преподавател по български език и литература. Сценографията е на Елица Андреева. Музиката е на Мартин Костакиев. Тя съчетава приказно-магичното с елементи на модерен хип-хоп.

Спектакълът „Игра на приказки“ е съчетание от приказките за Снежанка, за Пепеляшка, „Принцесата и жабокът“, „Принцесата и граховото зърно“, „Цар Дроздобрад“.

„Дълго избирахме пиесата, която да е с равен брой главни роли, защото исках всяка дете да се изяви“, каза Явор Костов, или както децата го наричат Яша.  Като основа е взет текст на Кристияна Бояджиева – режисьор на театъра, но е трансформиран за малките актьори – 6 момичета и 4 момчета. Някои играят по две роли, но всички са доволни, защото има 6 принцеси, 4 принца и един жабок.

„Децата са супер, вълнуват се за премиерата, а аз още повече“, каза Яша.

Явор Костов от седем години работи в Драматичен театър – Ловеч. Участва в „Българи от старо време“ с Николай Урумов, както и в „Слуга на двама господари“ на режисьора Йосиф Сърчаджиев. Харесва Ловеч, има тук близки приятели. Тази учебна година работи заедно с Нели Виткова с петокласниците по дейност „Театрално изкуство“, която се осъществява по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

„Работил съм с деца като аниматор, но за първи път съм режисьор на детски спектакъл. А дали се работи лесно с деца? Не можеш да ги биеш, не можеш да ги замеряш със столове“, смее се Яша.  Признава, че неговата тайната в работата с децата е, че се чувства на тяхната възраст, шегуват се заедно, забавляват се.

През учебната година петокласниците са се занимавали с различни етюди, представяне и самопредставяне – формули на сценично-речевия етикет, практически задачи за сценична реч, професиите в театъра и др.

Когато срещата с магията на театралното изкуство се осъществява в пространството на театъра, а не само в училище е много по-емоционално и въздействащо за децата, каза Нели Виткова. Тя благодари на Драматичен театър – Ловеч за сътрудничеството в този проект.