barelef2505151Петима учители награди община Ловеч с ежегодната персонална награда барелеф „Св. св. Кирил и Методий”. Отличието се присъжда на изявени дейци в областта на образованието и възпитанието и има за цел да стимулира постиженията им и да покаже уважение и почит към учителската професия.
Наградените с барелефа са Теодора Данаилова от СОУ „Тодор Кирков“, Наталия Христова от ОУ „Васил Левски“, Тихомир Стоев от ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“, Виолета Печева от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов“ и Йонка Джабарска от Професионалната гимназия по механоелектротехника. Наградите бяха връчени лично от кмета Минчо Казанджиев.
Преподавателката по английски в Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ Снежана Димитрова бе удостоена с почетната значка на община Ловеч за постигнати успехи в чуждоезиковото обучение, за принос в сферата на образованието и за издигане престижа на Ловеч. Само преди дни тя получи най-престижното отличие за един учител по английски – беше сертифицирана като устен екзаминатор за изпит FCE към Cambridge English Langusage Assessment от отворения изпитен център АВО – София. След справянето със строгите критерии при подбора и изключително успешното представяне по време на процедурите по тренинга Димитрова стана първият в Езиковата акредитиран устен екзаминатор на Университета Кеймбриж на ниво FCE, като това й дава правото да изпитва и оценява  кандидатите за този сертификат на Кеймбридж в България. „Всеки учителски труд се обезсмисля, ако не е вашето трудолюбие и всеотдайност”, обърна се към учениците и техните родители Димитрова, получавайки отличието от кмета Казанджиев.
За постигнати успехи и принос в сферата на образованието шестима учители получиха почетната грамота на община Ловеч. Те са Борислава Колева от ОУ „Васил Левски“, Марияна Димитрова от ОУ „Проф. Димитър Димов“, Десислава Иванова и Ирена Петрова от СОУ „Св. Климент Охридски“, Илиян Докторов, директор на Ученическо общежитие, и Мария Атанасова, възпитател в Ученическо общежитие. Грамотите връчи Пламен Петков, зам.-кмет на община Ловеч.

 

Накратко за носителите на барелефа:

 

Теодора Данаилова – категория „Начален етап на основна образователна степен”

Теодора Христова в завършила СУ „Св. Климент Охридски“ със специалности „Педагогика“ и „История“. Специализира „Управление на образованието“, „Социална педагогика“ и „Начална училищна педагогика“. Придобива втора професионално-квалификационна степен. Преминала е редица курсове и обучения за повишаване на квалификацията. Удостоена е с почетното отличие „Неофит Рилски“ за 2009 г. Нейните възпитаници са носители на огромен брой награди от  регионални, национални и международни форуми – от математически състезания до конкурси за рисунка. През 2014 г. нейни ученици заеха първо и второ място в областния етап и участваха в националния кръг на IV-ата Национална олимпиада „Знам и мога“, проведена в Бургас.

 

Наталия Христова – категория „Прогимназиален етап на основна образователна степен”

Наталия Христова е магистър по специалностите „Българска филология“ и „Финанси“. Има следдипломна специализация по английски език. Придобива втора професионално-квалификационна степен. Тя е лицензиран оценител и съставител на тестови задачи. Разработва електронни дидактически материали за националното външно оценяване и приемните изпити по български език и литература. Участва в различни международни проекти.
В преподавателската си дейност Христова прилага иновативни методи и постига висока ефективност. Нейни ученици от години завоюват призови места в различни национални състезания, олимпиади и конкурси. Неуморна в инициирането на педагогически иновации, Наталия Христова се ползва с неоспорим авторитет сред ученици, колеги и родители.

 

Тихомир Стоев – категория „Гимназиален етап – общообразователна подготовка”

Името на Тихомир Стоев е безспорен знак за професионализъм, изявена творческа и обществена позиция; знак за отговорност и всеотдайност. Преподавател с висока лична квалификация, Стоев постига високи и трайни резултати в педагогическата си дейност. Учениците му се класират на областни кръгове на олимпиадите по математика, заемат призови места на Националното състезание по математика за училища с чуждоезиков профил, както и на други математически състезания. Неговият авторитет, не само сред колегите и учениците на Езиковата, но и сред ловешката общественост, е безспорен. Той е пример за гражданско поведение.
За дългогодишната си работа като учител, директор на училище и експерт по математика Тихомир Стоев е награждаван с юбилейни медали.

 

Виолета Печева – категория „Гимназиален етап – професионална подготовка“

Д-р Виолета Печева е старши учител теоретично обучение, второ поколение ветеринарен лекар. Създава в часовете си климат, който мотивира учениците да развиват професионални компетентности. С педагогически такт и отговорност д-р Печева разкрива тайните на ветеринарната медицина на бъдещите специалисти. Дава на възпитаниците си самочувствието на знаещи и можещи, креативни и действени личности, отстояващи мнението си.
Д-р Печева е изключително активна не само в учебновъзпитателния процес, но и в училищния живот въобще. Освен това само за учебната 2014-2015 година д-р Печева участва като специалист-консултант в 5 национални проекта.

 

Йонка Джабарска – категория „Извънучилищни дейности”

Йонка Джабарска е педагогически съветник в гимназията от 2005 г. Има високи професионални компетенции. Като педагог тя е новатор и използва иновативни психологически методи и подходи в работата с подрастващите. Под нейно ръководство възпитаниците на гимназията участват в училищни проекти, семинари и конференции на общинско и национално ниво.
Джабарска от години неуморно работи за превенция на употребата на психоактивни вещества от деца и млади хора. Член е на Общинската комисия за превенция на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Работи и като обществен възпитател.