Павлин Иванов

Няма по-достойно име, от това на Стефан Данаилов – изключителна личност, която изгради незабравими образи в киното и театъра, се казва в мотивите на съветниците. Те допълват, че артистът е уважаван от всички българи и в Ловеч е родена неговата майка – Евдокия Данаилова и тук той изкарва детството си.

Според съветниците от БСП, това са мотивите единственият Театър в Ловеч да бъде именуван „Стефан Данаилов“.

Предложението ще се гледа в постоянните комисии, след което ще бъде подложено на гласуване на заседанието на Общински съвет Ловеч.

Важно е да се отбележи, че Драматичен театър Ловеч е държавен.

Петимата съветници, подписали се под предложението са:

Доротея Цанкова

Минчо Казанджиев

Валентина Митева

Анатолий Иванов

Страцимир Петков

1 коментар

  1. Стефан Данаилов е един от най-популярните и най-харизматичните български актьори в последните 50 години. Образите които той пресъздаде в театъра и в киното, както и новите актьори които обучи и възпита наистина са достойни за възхищение и преклонение. Тук оставям настрана партийните му пристрастия, както всеки нормален човек и той си имаше своите, а става дума за професионалните му такива и най-вече за човещината и добротата която излъчваше и караше хората да го обичат и да преживяват образите му и в театъра и в киното. Идеята Ловешкия драматичен театър обаче да бъде преименуван на неговото име само защото майка му е родена в Ловеч и е прекарвал част от детството си в този град ми се струва несериозна и лишена от здрав смисъл. Мастера, както го наричаха неговите студенти или Ламбо както беше по-известен в цялата страна е актьор от национално значение за България, да не използвам по-силни суперлативи които той наистина заслужава. Ако трябва определен театър да бъде преименуван на Стефан Данаилов то това трябва да бъде някой от големите софийски театри като по този начин наистина ще бъде отдадено дължимото признание на такъв гений на актьорското майсторство какъвто беше той. Да оставим настрана факта, че Стефан Данаилов въобще не играл в Ловешкия театър, но това е по-малкото по значимост. Оставете тази идея с име на театър да се обсъди и реши на национално равнище, а не на регионално защото пак повтарям-Ламбо е артист от златната българска съкровищница на талантливите и значими български творци.

Comments are closed.