oblast1005131Педагогическите съветници от училищата и детските градини от Ловешка област за първа учебна година работиха заедно в сдружение за решаването на проблемите си и повишаването на квалификацията си. Сдружението бе създадено в началото на учебната година с подкрепата на Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч. Идеята бе педагогическите съветници да координират дейностите си, да обменят информация помежду си и да усъвършенстват професионалната си квалификация, каза председателят на сдружението Десислава Дочева. През годината сдружението е организирало обучения в два модула на тема: „Роли на педагогическия съветник в училищната среда (консултиране, диагностика, посредничество).

Сред най-честите проблеми, в които педагогическият съветник се е намесвал, са взаимоотношенията със съученици, справяне с агресията, каза Десислава Дочева. Педагогическите съветници обаче оказват и помощ на някои  деца, които имат проблеми с адаптиране към образователната и социалната среда, стремят се да помагат на децата да покажат възможностите си в различните дейности – училищни, класни и извънкласни. Педагогическите съветници търсят и причините за възникване  на проблемите и активно подпомагат преодоляването им. Полагат усилия за подпомагане на своите колеги по проблеми, свързани с децата и учениците, чрез консултативна дейност.

Като резултат на активната работа за повишаване на професионалната квалификация, през тази учебна година е инициирана и идеята за придобиване на пета професионално-квалификационна степен на педагогическите съветници. Предстои полагане на изпит, в който педагогическите съветници трябва да покажат и защитят овладените от тях основни професионални умения.

2 коментара

  1. А къде са психолозите, коино също трябва да намерят място в училище!!!

  2. А къде са психолозите, коино също трябва да намерят място в училище!!!

Comments are closed.