ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч на 24.06.2021 г. (четвъртък) от 9.00 часа е домакин на националния финал на Международния ученически проект за литературни анализи и дискусии „Lesefüchse („Четящи лисици“). Престижният международен проект се провежда под патронажа на министъра на външните работи на Германия и се организира и финансира чрез Централната служба за обучение по немски в чужбина. В него се включват ученици от Източна Европа и Монголия, от училища, които са в програмата „Немска езикова диплома“. Целта на проекта е да насърчи учениците да четат съвременна немска литература и да дискутират на немски по прочетените книги.

Езиковата гимназия ще посрещне седем участници от България и техните учители на 23.06., а самият финал ще се проведе на 24.06. от 09.00 часа в училището. Националният победител ще представи България на международния финал.

Гости на събитието от немска страна ще бъдат културният аташе в посолството на Германия в София г-н Себастиан Клеве, референтката в културния отдел на посолството г-жа Розалин Шмих и националният консултант по немски език към Централната служба за обучение в чужбина г-н Бернд Бухолц. Национален координатор на проекта е г-жа Ева Цик, учителка в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“.