В петък вечер, в зала „ Америка за България „ на ПЕГ „Екзарх Йосиф I”-Ловеч, тържествено бе открито XIII Национално състезание по немски език, организирано от българско издателство.

От 2019 г. домакин на събитието е езиковата гимназия в Ловеч. Тази година близо 300 ученици от цялата страна достигнаха до националния кръг на състезанието и ще вземат участие в надпреварата. Националното КЛЕТ състезание по немски език следва модела на сертификатните изпити и предизвиква учениците да докажат знанията и уменията си в нов формат.

Състезанието се провежда в два кръга – вътрешноучилищен и национален . То е отворено за всички български ученици, владеещи езика на нива от А1 до С1. Всеки участник получава сертификат за участие, а победителите и подготвилите ги учители се награждават със сертификат и специални предметни награди.

След приветствията, в които официалните гости пожелаха успех на участниците, със специално подготвена програма, своя поздрав към всички присъстващи в залата отправиха възпитаници на ПЕГ „Екзарх Йосиф I”.

На откриването присъстваха Виктор Стойчев- областен управител на област Ловеч, =Алдин Начков -заместник- кмет на Община Ловеч, Иваничка Буровска- началник на РУО -Ловеч, Бернд Бухолц – национален консултант и координатор по немски език за България на ZfA, Владимир Колев -управител на издателство„Клет”,  Биляна Тихова- експерт по чужди езици към РУО Ловеч.